Slovenija
55 ogledov

"Gostje so pripravljeni plačati več"

Bohinjsko jezero Shutterstock
Tuji turisti pri nas ponekod trošijo več kot lani, ponekod manj. Na splošno pa so turistični delavci z dosedanjim potekom letošnje sezone zadovoljni.

Poletna turistična sezona se preveša proti koncu in turistični delavci že lahko podajo prve ocene. V Mariboru dosedanjo poletno sezono ocenjujejo kot zelo uspešno. "To nam potrjujejo hotelirji, ki imajo v času poletnih mesecev zasedeno večino ležišč, tako s turisti kot s številnimi športniki, ki prihajajo v Maribor na priprave ali na (svetovna ali evropska) prvenstva. Na Zavodu za turizem Maribor – Pohorje nas veseli, da po rekordnem letu 2015 (glede na število nočitev in prihodov gostov) tudi letos beležimo povečano število nočitev in prihod gostov."

"Dosedanja poletna sezona je še za odtenek boljša kot lanska. Za meseca junij in julij ter začetek avgusta skupno beležimo od 1- do 2-odstotno rast nočitev v primerjavi z lanskim rekordnim turističnim letom," pravi Jaka Ažman, direktor Turizma Bled. "Dosedanja poletna sezona poteka odlično in je v skladu z našimi pričakovanji. Lepo vreme, več turistov, več dogajanja, polno zasedene kapacitete," letošnjo sezono ocenjujejo v Turizmu Portorož. 

Portorož | Avtor: Profimedias Profimedias
Rast nočitev beležijo tudi v Bohinju. "Po lanski rekordni glavni poletni sezoni (julij, avgust več kot 217.000 nočitev) pričakujemo letos še boljšo zasedenost," napoveduje Klemen Langus s Turizma Bohinj. "Struktura nočitev po državah se v glavnih mesecih precej spremeni. Močno naraste število nočitev s Češke, Izraela, Belgije, Nizozemske, Italije in Francije." 

Francozi navdušeni nad kulinariko

Sicer največ nočitev v Bohinju ustvarijo domači gostje. Sledijo jim Hrvati, Nemci, Britanci, Madžari in Italijani. V Mariboru so medtem julija prevladovali Avstrijci, Nemci, Italijani, Španci in Francozi, avgusta pa so na prvem mestu Italijani. Število Italijanov in Špancev je v primerjavi z lanskim letom v porastu. "Vedno več pa imamo tudi turistov iz Amerike, Avstralije in Velike Britanije," pravijo na ZT Maribor. 

"Največja pozitivna presenečanja, če se dotaknem same strukture gostov, so Madžari in Francozi, slednji so predvsem navdušeni nad našo naravo in kulinariko, zato sem mnenja, da predstavlja francoski trg velik potencial za Bled tudi v bodoče, kar bomo na Turizmu Bled upoštevali pri planu promocijskih aktivnosti za naslednje leto," izpostavlja Ažman.

Pozitivno sprejete spremembe

V Portorožu izpostavljajo predvsem rast nemških in srbskih turistov. Povečalo se je število kolesarjev in aktivnih turistov. "Največje pozitivno presenečenje letošnje sezone je bilo 25. srečanje Harley Davidson lastnikov. Pozitivno sta bila sprejeta tudi dva nova produkta, celodnevna animacija na centralni plaži v Portorožu in dvakrat dnevno vodenje po Piranu za individualne goste," izpostavlja Igor Novel, direktor Turističnega združenja Portorož.

Spremembe so po mnenju Langusa pozitivno vplivale tudi na dogajanje v Bohinju. Pri tem izpostavlja tri stvari: uveljavitev plovbnega režima, ureditev ekoloških otokov in Kartico mobilnosti gost Bohinja. "Kljub kritičnim tonom na začetku se izkazuje, da je bila odločitev pravilna in se vidi napredek na področju ustvarjanja infrastrukture za potrebe plovbe. Ocenjujem, da je doživetje bohinjskega jezera prav zaradi tega plovbnega režima za kanček izboljšano," razlaga Langus. 

Kartico mobilnosti gost Bohinja lahko kupijo tisti, ki vsaj dvakrat prespijo v Bohinju. Omogoča brezplačne prevoze, oglede naravnih in kulturnih znamenitosti, muzejev in druge ugodnosti v Bohinju in drugje po Sloveniji. "Gost je v času svojega bivanja popolnoma mobilen in je lahko tudi v primeru slabega vremena v kraju ostal. Število obiskovalcev muzeja se je povečalo na račun omenjene kartice," pravi Langus.

zivljenje 09.01.14. cerkev bled, blejski otok, foto: shuttertock | Avtor: Shuttertock Shuttertock


 

Nekje trošijo več, drugje manj

Na Bledu opažajo, da turisti v povprečju potrošijo več kot v primerjavi s prejšnjimi leti. "Bled je gledano na samo strukturo gosto fenomen, saj zajema širok spekter turistov od mladih do starejših, pri čemer gre v povprečju predvsem za turiste srednjega do višjega srednjega dohodkovnega razreda," pojasnjuje Ažman. Pozitivni trend dviga cen beležijo predvsem pri zasebnih apartmajih in penzionih, kjer so gostje pripravljeni plačati več. Enako velja tudi za butično kulinarično ponudbo, ki jo ponujajo izbrani ponudniki. 

Statistični podatki za Maribor kažejo, da povprečno turisti poravijo v poletnih mesecih 105 evrov, kamor je všteta cena nočitve, hrane (v gostilni in trgovini), obisk športne/kulturne prireditve. "Po predvidevanjih sklepamo, da je poraba nekoliko višja kot pretekla leta, je pa to tudi posledica večje in kvalitetnejše ponudbe za turiste v Mariboru in destinaciji, kot je bila morda v preteklosti," ocenjujejo v ZT Maribor.

Nasproten trend pa opažajo tako v Portorožu kot Bohinju. "Turisti po naših ocenah trošijo prej manj kot več," pravi Novel. Langus pravi, da je iz pogovorov s turističnimi delavci razbrati, da turisti letos trošijo manj. "Marsikateri ponudnik turističnih storitev bi si mogoče želel kakšnega gosta manj, a z večjo potrošnjo in predvsem takega, ki ima do okolja nek odnos," pravi Langus. 

Skrbi jih usoda Pohorja

Na vseh destinacijah pričakujejo, da bo turistična sezona do konca leta uspešna in podobna lanski. Malce bolj zaskrbljeni so v Mariboru, predvsem zaradi nejasne situacije na Pohorju. Upajo, da se bo še pravočasno podelila koncesija za upravljanje smučišč in žičničnih naprav na Mariborskem Pohorju.

dezurni@zurnal24.si

stajerska 11.01.10., mariborsko pohorje, smucanje, foto: nino verdnik | Avtor: Nino Verdnik Nino Verdnik

 

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.