Slovenija
1296 ogledov

Zbirajo podpise, da bi preprečili "digitalno suženjstvo"

denar evri denarnica ARAG Evrski bankovci in kovanci.
V ta namen želijo dopolniti slovensko ustavo.

Predstavnik združenja Povezani smo Ivan Jurgec si prizadeva za vpis pravice do uporabe gotovine v ustavo, s čimer bi, kot je zapisal v pobudi, preprečili "digitalno suženjstvo". Rok za zbiranje 30.000 podpisov za začetek postopka spremembe ustave, ki je začel teči danes, se izteče 30. oktobra.

"Monetarna suverenost" je pomemben element državnosti, je v pobudi za spremembo ustave, ki je objavljena na spletni strani DZ, zapisal Jurgec in dodal, da gotovina podobno kot zastava ali himna izraža nacionalno identiteto in ima za državo določen simboličen pomen.

Izpostavil je, da bodo lokacije in nakupi sledljivi, če bo gotovinsko plačevanje zamrlo, ob tem pa posvaril pred morebitnimi sankcijami, "če bo potrošnik opravljal nesprejemljive nakupe". "Gotovina nam zaenkrat omogoča anonimne nakupe in donacije," je zapisal v pobudi.

Tudi v tujini

Denar (evri) | Avtor: Profimedia Profimedia

Jurgec bi ustavo dopolnil s 50.a členom, ki bi se glasil, da je na območju Republike Slovenije gotovina zakonito plačilno sredstvo, ter bi zagotavljal, da ima vsakdo pravico do plačila za nakup blaga ali storitve z gotovino. Vpisal bi tudi pravico do gotovinskega poslovanja v bankah ali podružnicah tujih bank.

Med drugim ocenjuje, da želijo vlade v navezi s centralnimi bankami po svetu z ukinitvijo gotovine popolnoma prevzeti celoten bančni sistem. "Cilj ustvariti eno svetovno vlado, eno centralno banko, ki bi upravljala z vsemi finančnimi transakcijami po svetu, po možnosti z eno digitalno valuto ... To bi izvedli s pomočjo pametnih telefonov oz. v končni verziji s pomočjo čipov, ki so bili vstavljeni v teli ljudi," je zapisal.

Predlog za začetek postopka za spremembo ustave lahko da 20 poslancev DZ, vlada ali najmanj 30.000 volilcev. O predlogu odloči DZ z dvotretjinsko večino glasov navzočih poslancev, določa ustava.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 5
  • mako 13:53 01.september 2023.

    Popolnoma se strinjam s to pobudo. Gotovina je se edina svoboda. Ne poslušajte budale ki vam pravijo nasprotno. VSI PODPISAT. Digitalizacija je SUŽENJSTVO.

  • Naklonsky 12:42 01.september 2023.

    Neumnost! Poslovanje z gotovino je tesno povezano s kriminalom, sploh pri poslovanju z večjimi zneski. Prav tako omogoča nezakonita pridobitniška dejanja, posledično izogi davkom, krajam, izsiljevanjem in kup drugim nepravilnostim. Skrajno neumen in neodgovoren predlog!