Slovenija
248 ogledov

Govedina za hude čase

Silos Saša Despot
Blagovne rezerve. Država je kupila za 50 ton govejih polovic in 20 milijonov litrov bencina.

Meso. Država je kupila 50 tisoč kilogramov mlade govedine za morebitne krizne čase. Dobrih 45 tisoč evrov težak nakup je z oddajo naročila dvema kmetoma zaključila pred dvema tednoma. Rejca morata ohlajene polovice zagotoviti v najbližji klavnici, ko in če bo zavod za blagovne rezerve tako zahteval. Do takrat se krave pasejo na Postojnskem in Štajerskem. “Mi smo lastnik živali in jih redno kontroliramo,” pravijo na zavodu in poudarjajo, da “morata rejca v primeru kršenja pogodbe plačati meso po tržnih cenah, sicer zavod unovči hipoteko na njihovi nepremičnini”

Kupili tudi gorivo

V začetku februarja je država kupila tudi 20 milijonov litrov bencina. Državne rezerve goriva se običajno obnavljajo vsake tri leta, lahko tudi pogosteje, če gorivo ni dovolj kakovostno, so nam sporočili z zavoda za blagovne rezerve.

O količinah molčijo

Ko smo spraševali, kaj vse še ima država v skladiščih za krizne čase, smo naleteli na odgovor: “Povemo vam lahko izdelke, ne pa njihovih količin.” Na gospodarskem ministrstvu pojasnjujejo, da bi lahko imelo razkritje informacij o količinah in nahajališču rezerv škodljive posledice za delovanje ali izvajanje nalog države, zato so te podatke označili za tajne.

Na vprašanje, zakaj oznaka tajnosti, če pa izdelke kupujejo na javnih razpisih, odgovarjajo: “Iz teh podatkov ne more nihče sklepati, kakšne količine so skupno v državnih rezervah.”

Zaloge redno obnavljajo

“Blago z omejenim rokom uporabe mora zavod zamenjati z novim blagom pred potekom roka, praviloma na polovici roka trajanja. V ta namen ima sklenjene dolgoročne pogodbe o skladiščenju in obnavljanju blaga,” pojasnjujejo na gospodarskem ministrstvu. Blagovne rezerve živil, natančneje koruze, so bile sicer nazadnje sproščene leta 2003, leta 2009 in 2010 pa so sprostili protivirusna zdravila in cepiva proti pandemski gripi.

Komentarjev 6
  • nostradamus 10:20 31.marec 2012.

    par mesec pred rokom velja za zivila (ki imajo rok uporabe) se ta zivila dajo v prosto prodajo trgovcem vecinoma,nekaj tega roma na RK in po ustaljeni praksi tega nikoli ne podarjajo druga zgodba je z bencinom iz blagovnih rezerv ...prikaži večv so ga v preteklih letih toliko pokradli da je cudno da ga sploh se drzijo

  • KOJAK 09:48 31.marec 2012.

    Krizni časi so ko zmanjka določene surovine na tržišču oz. je pomanjkanje. Blago redno menjajo, vse piše v članku če ga prebereš. Blago dajo v prodajo trgovcem ali ga delijo.

  • KOJAK 09:47 31.marec 2012.

    Če bi bil razgledan bi vedel, da imamo VEDNO blagovne rezerve, te se le obnavljajo zaradi roka trajanja samih rezerv. Silos v Zalogu stoji že več kot 50 let, govedo za blagove rezerve se že več kot 50 let pase ...prikaži več na Kočevskem, itd...