Slovenija
20 ogledov

Goveje meso je varno na hladnem

Žurnal24 main
V Slovenijo je oktobra z Irske, ki jo zadnje dni pretresa afera s preveliko vsebnostjo dioksina v krmi živali, prišlo 822 kilogramov govejega mesa. Kmetijska zbornica opozarja na previdnost.

Matjaž Emeršič je za zurnal24.si povedal, da je bojazen potrošnikov povsem odveč, saj je zagotovljena popolna sledljivost govedine. Vurs je uspel najti še okoli sto kilogramov neporabljenega mesa in ga zadržal v hladilnicah. Zdaj čakajo na podatke z Irske, ki bodo povedali, ali meso prihaja s katere izmed farm, na katerih so odkrili povečane koncentracije dioksina. Emeršič je še enkrat zatrdil, da svinjskega mesa z Irske nismo uvažali.

Irska miri evropsko javnost
Irske veterinarske oblasti so sporočile, da so pregledale 11 čred iz 45 farm, ki bi potencialno lahko uporabljale okuženo krmo. Večjo od dovoljene vsebnosti dioksinov so našli le v treh čredah, hkrati pa so oblasti zagotovile, da ta ni tako visoka, da bi ogrožala zdravje ljudi.
Evropska komisija tako ne bo izvajala posebnih ukrepov za nazaj, mesa in izdelkov iz okuženih čred pa ne bodo spustili v prodajo.

Po njihovih pojasnilih so bile ugotovljene visoke vsebnosti dioksinov, hkrati ni bilo mogoče slediti mesu in mesnim proizvodom do farm izvora, zato se je pristojni irski organ odločil, da odpokliče vse mesne proizvode prašičev, ki so jih na Irskem zaklali od 1. septembra 2008 dalje.

Zbornica je za domače
Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije potrošnikom priporoča, naj pri nakupu mesa in izdelkov natančno pregledajo izvor mesa in izdelkov. Potrošnikom obenem svetujejo, naj kupujejo meso in izdelke slovenskega porekla in naj bodo pri nakupu pozorni na oznake. V primeru nejasnosti ali dvomov naj zahtevajo od prodajalcev natančna pojasnila, ob nepravilnostih pri označevanju pa naj obvestijo pristojno kmetijsko inšpekcijo ali organizacije za zaščito potrošnikov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.