Slovenija
14 ogledov

Govorice: novi iPhone prihaja sredi junija

Je pravi ali se je nekdo igral s photoshopom? Žurnal24 main
Ugibanjem, da nas do izida novega 3G iPhona loči še manj kot mesec dni, ni videti konca.

Množice navdušencev upajo, da bo meglo okrog naslednika priljubljenega iPhona razblinil sam šef Appla Steve Jobs na Applovi konferenci WWDC, ki bo med 9. in 13. junijem.


a zdaj se o 3G iPhonu ve bolj malo. Na spletu so se sicer pojavile slike te fantomske naprave, vendar gre verjetno (v večini primerov) za ponaredke. Novega Applovega paradnega mobilca v akciji ni videl še nihče. Več je znanega iz sestavljanja koščkov različnih informacij, ki pritekajo iz krogov blizu proizvajalca in prodajalcev iPhonov. V nadaljevanju vam predstavljamo izbor govoric, ugibanj in trditev brez dokazov, ki se širijo po spletu. Ali jim boste verjeli ali ne, se odločite sami.

O proizvajalcu
Podjetje Hon Hai Precision Industry, v poslovnem svetu bolj znano kot Foxconn, je dobilo posel za proizvodnjo novega iPhona (proizvajajo že starega). Novo proizvodno linijo naj bi zagnali v teh dneh, prve tri milijone enot pa naj bi Applu dobavili že junija. Po ocenah proizvajalcev naj bi Hon Hai v naslednjih mesecih in letih proizvedel okoli 25 milijonov teh mobilnikov.

Hekerji so v beta firmwaru starega iPhona odkrili zanimivo postavko ... © Ziphone

 
O obliki
Po virih, ki prihajajo po neuradnih kanalih od proizvajalcev posameznih komponent iPhona (med drugim Infinona), je Apple novi napravi že lani decembra določil končno obliko in zmogljivosti. Oblikovno naj bi naprava ostala podobna prvemu iPhonu, zmogljivosti pa naj bi bile, jasno, povečane. Tehnološki davek naj bi bilo za nekaj milimetrov debelejše ohišje, ki naj bi bilo tokrat odeto v popolno črnino. Novi Apple naj bi bil tako popolnoma črn in svetleč, kar pomeni, da boste v žepu ob njem skoraj nujno morali nositi cunjico za brisanje prstnih odtisov.

O zmogljivostih
Glavna novost naj bi bila podpora 3G-hitrosti prenosa podatkov. Stari iPhone je podpisal samo relativno počasni EDGE. Eden od razvijalcev programske opreme naj bi v kodi beta različice iPhonovega firmwara našel podatek, da bi iPhone 3G utegnil podpirati HSDPA do hitrosti 7,2 Mbps, kar naj bi mu omogočal Infinonov čip S-GOLD3H. Ali je ta podatek Apple namerno vstavil v firmware, da bi zavajal, ali ga je le pozabil odstraniti, ne ve nihče. Kakorkoli že, če podatek drži, bo čipovje novega iPhona podpiralo tudi višjo ločljivost fotoaparata (pet megapikslov namesto dveh), pospešeno grafiko in celo DVB-H (standard za sprejem digitalnega televizijskega signala na prenosnih napravah), kar pa ne pomeni, da bo aparat dejansko imel te lastnosti. Govori se tudi, da bo imel novi iPhone vgrajeno GPS-navigacijo. Po drugi strani naj bi hitrost procesorja ostala enaka – 400 MHz, pa tudi uporabniški vmesnik naj ne bi doživel bistvenih sprememb.

Še ena od slik fantomskega novega aparata © WeiPhone

 
O prodaji
Med posrednimi dokazi, da 3G iPhone resnično prihaja, je tudi dejstvo, da stari iPhone počasi izginja s prodajnih polic. Na Applovi spletni strani ga že nekaj dni ni več mogoče kupiti, evropski prodajalci pa so mu močno znižali ceno. Pri nemškem T-mobilu iPhone prve generacije stane samo še 99 evrov. Dodaten košček k sestavljanki prinaša tudi uradno sporočilo vodstva ameriškega operaterja AT&T svojim zaposlenim, naj počitnice med 15. junijem in 15. julijem prestavijo zaradi "razburljive poletne promocijske akcije" . Verjetno se to ne bi zgodilo ob izidu novega modela Nokijinega aparata? Slučajno bo prav sredi tega obdobja, 29. junija, stari iPhone praznoval prvo obletnico obstoja. Ob tem se je v spletno prodajalno AT&T za kratek čas prikradla zanimiva napaka, kjer je kupec pri naročilu aparata lahko izbiral med iPhonom in "črnim iPhonom", čeprav obstaja samo eden. Je to napoved skorajšnje izbire med starim in novim iPhonom ali bo novi iPhone na voljo v več različnih barvah?

Stari iPhone izginja s prodajnih polic. © Engadget

 

O ceni
Cenovni model nove naprave podobno kot sama naprava ostaja neznanka. Pojavljata se dve temeljni ugibanji. Po prvi naj bi ameriški operater AT&T po novem iPhone prodajal samo ob takojšnjem podpisu naročniške pogodbe za dve leti, a naj bi se strankam oddolžil z dumpinško ceno 199 dolarjev. Po drugi različici naj bi model prodaje ostal prost, tako kot doslej, vendar naj bi bila cena zasoljena: 699 dolarjev za aparat!

Računalniška slika morebitnega 3G iPhona, narejena po specifikacijah proizvajalca ohišij. © xskn.com

 
V prid drugi različici govori dejstvo, da naj bi po podatkih italijanskega časnika La Reppublica 3G iPhone takoj prišel tudi na police italijanskih prodajaln z mobilniki – in to brez kakršnihkoli ekskluzivnih pogodb med Applom in katerim od italijanskih operaterjev. Če to drži, bo Apple morda opustil tovrstno prakso delitve dobička z operaterji in nakup iPhona legalno omogočil vsem, ki ga želijo imeti. Zanimivo je tudi poročanje avstrijskega Der Standarda, po katerem naj bi avstrijski T-mobile v kratkem začel testirati novi iPhone.



Pred letom dni so ljudje pred Applovimi trgovinami celo kampirali, da bi med prvimi prišli do iPhona. © Engadget

 
Razmere v Sloveniji
Cene starega iPhona nezadržno padajo tudi v Sloveniji, kjer ga ni mogoče uradno kupiti. Aparati, uvoženi iz ZDA, se v malih oglasih prodajajo že pod 400 evri, cena pa bo ob prihodu modela 3G zaradi velike ponudbe starih modelov verjetno še dodatno padla. Stari iPhone je namreč v ZDA mogoče kupiti za 399 dolarjev brez podpisov pogodb, le uporabljati ga uradno ni mogoče brez kartice ameriškega operaterja AT&T. Že lani jeseni pa so hekerji odkrili softverski način za odklep aparata na vsa omrežja in ga brezplačno ponudili uporabnikom.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.