Slovenija
18 ogledov

Govorila o krizi v EU in odnosih med državama

Janša in Monti v Rimu EPA
Janez Janša in Mario Monti sta na srečanju v Rimu govorila o krizi v evrskem območju in odnosih med državama.

Slovenski premier Janez Janša in njegov italijanski kolega Mario Monti sta na sestanku v Rimu spregovorila o aktualnih težavah v območju evra in dvostranskih odnosih med državama. Strinjala sta se, da so varčevalne politike in spodbujanje gospodarstva v Evropski uniji neločljivo povezani.

"Evropska unija je prepočasna"

EU je na trenutke prepočasna pri dokazovanju, da je dovolj pripravljena ukrepati pri reševanju krize, je dejal Monti. Dodal je, da bo zdaj morala več pozornosti nameniti ukrepom za gospodarsko rast, a hkrati okrepiti ekonomsko upravljanje v Uniji.

Odnosi izjemno dobri

Odnose med državama sta sogovornika ocenila kot izjemno dobre, še posebej na gospodarskem področju, saj se je dvostranska menjava v minulem letu povečala za okoli deset odstotkov. Še posebej velike priložnosti za gospodarsko sodelovanje pa vidita v infrastrukturnih projektih.

Janša je italijanskemu kolegu sporočil, da Slovenija sprejema ali je že sprejela ukrepe, ki bodo njeno okolje naredili še prijaznejše za podjetja.

Novo srečanje septembra

Za september je Janša v Ljubljani napovedal sestanek koordinacije ministrov obeh držav, ki bo lahko obravnavala vsa odprta vprašanja med državama, ki se jim danes nista mogla posvetiti zaradi omejenega časa.

Takrat bodo spregovorili tudi o železniških povezavah med državama. Janša je na novinarsko vprašanje o problematiki zamud pri izgradnji teh povezav dejal, da bo Slovenija pospešila projekte za izgradnjo drugega tira med Koprom in Divačo ter povezavo med Divačo in Trstom. Novih sprememb projektov, in sicer izgradnje povezave med Koprom in Trstom, za kar se zavzema Italija, pa ne podpira, saj bi to prineslo nove zamude.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.