Slovenija
24 ogledov

Govorili naj bi manj

Novost je tudi določilo, da se proračun ne sprejema več z večino vseh svetnikov, Žurnal24 main
Maribor. Uskladili naj bi statut in poslovnik občine.

Mestni občini Maribor (MOM) se obeta sprememba statuta in poslovnika mestnega sveta. O obojem bodo v ponedeljek na seji mestnega sveta v prvem branju razpravljali svetniki.

Ne bo neomejenih razprav
“Naša občina statuta od leta 2005 ni prilagajala spremembam zakona o lokalni samoupravi. Zato je čas, da to uskladimo,” je povedal Franc Kangler, župan Maribora. Nova določila in spremembe naj bi omejile možnost neomejene razprave na sejah mestnega sveta, župan pa bi se lahko po novem odločal, ali bo poleg županovanja imel še kakšno drugo službo.

Nova določila prinašajo pri poslovniku mestnega sveta predvsem omejitev časa možnosti razprave. Tako bi lahko po novem lokalni politiki v mestnem svetu v imenu svetniške skupine govorili le sedem minut, v svojem imenu pet minut, svetnikom, ki se predhodno niso prijavili na razpravo, pa bi odmerili tri minute. “Prepričan sem, da so spremembe dobre in da jih bodo svetniki podprli. Skrajni čas je že, da to sprejmemo,” je za Žurnal pojasnil Janez Ujčič, podžupan MOM.

Proti spremembam pa je opozicijska Lista za pravičnost in razvoj (LPR). “Omejiti nas, ki smo plačani za to, je skregano z vsako logiko,” je dejal Stojan Auer, prvak LPR.Maribor. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.