Slovenija
63 ogledov

Gozdarji bodo prosili za odstrel medveda

Fotografija je simbolična. Shutterstock
Na območju zgornje Gorenjske in Alp se stalno zadržuje najmanj pet medvedov, vsako leto pa kakšen izmed njih napada živino. Tako je tudi letos, zato bodo gozdarji zaprosili za odstrel medveda.

Vsako leto se najde kakšen 130-kilogramski kosmatinec, ki pobija živali na območju Bohinja in tudi letos ni nič drugače. Gozdarji bodo zato zaprosili za odstrel medveda, dolgoročno pa predlagajo preselitev večjega števila medvedov na drugo območje. "Zaradi stalne prisotnosti prihaja do konfliktnih situacij, ki smo jim priča v zadnjih letih," je za STA dejal vodja blejske enote Zavoda za gozdove Slovenije Andrej Avsenek. Pojasnil je, da letno zabeležijo več kot 30 škodnih primerov, njihovo število pa še narašča. Skoraj vsako leto je izdana tudi odločba za odstrel kakšnega medveda, vendar je lovci ne uspejo vedno uresničiti, saj se medved lahko hitro premakne na drugo območje ali pa gre na zimsko spanje. Ker je časa za odstrel tudi to jesen malo, Avsenek upa, da bo Agencija RS za okolje čim prej izdala odločbo.

Ubil kravo, telico in žrebe

Medved je v ponedeljek ubil kravo, prejšnji teden telico, pred desetimi dnevi pa žrebe. Če bo ostal na območju Bohinja, pa se bo škoda v prihodnjih tednih še povečevala. Ko se bo živina umaknila iz planin, se bo medved lotil čebelnjakov, silažnih bal in krmišč. Lahko pride tudi do vasi, opozarja.

Gre za mlajšega medveda, ki se je začel prehranjevati s svežim mesom, česar se najverjetneje ne bo odvadil. Ogroža varnost živali in ljudi, zato je mogoč le njegov odstrel. Če bi bil medved miren, tako kot medved, ki je pred nekaj leti praznil smetnjake v urbanem okolju v Ukancu, pa bi bila mogoča tudi njegova preselitev, ocenjuje Avsenek.

Komentarjev 1
  • crvit 18:33 02.oktober 2012.

    Gospod Andrej Avsenek kaj vam ni jasno medved je nevarna žival in kaj želite da napade še ljudi no če že bodite vi prvi ki ga bo raztrgal Zakaj so lovci za okras ali kaj narod vzemite pravico v ...prikaži večv svoje roke ker taka navadna zveina vam uničuje žiali in pridelke