Slovenija
20 ogledov

Gozdovi dobili obliž

Podrta drevesa v Horjulu Katarina Klepec
Uspešna akcija sajenja dreves. 800 prostovoljcev posadilo 12 hektarjev novih gozdov.

Danes je na 17 lokacijah po vsej državi potekala akcija sajenja dreves za sanacijo v žledu poškodovanih gozdov. 

Akcijo sta organizirala Zveza tabornikov Slovenije in Zavod za gozdove Slovenije, udeležilo pa se jo je več kot 500 prostovoljcev in 300 tabornikov. Pod strokovnim vodstvom so posadili 12 hektarjev novih gozdov, največ sadik so zasadili v Postojni. Čeprav je številka visoka, je to le 1,3 odstotka vseh površin, predvidenih za umetno obnovo.

Slovenci tesno povezani z gozdom

"Seveda smo upali, da se nam bo pridružilo toliko prostovoljcev, vendar nam je število vseh, ki so bili danes na terenu, pokazalo, da smo Slovenci po duši taborniki, gozdarji in da smo z gozdom resnično povezani. Pridružilo se je tudi veliko društev, organizacij in rad bi se zahvalil vsem, ki so prišli vihtet rovnice," je povedal Andrej Lozar iz zveze tabornikov.

Naslednje leto bodo z akcijo nadaljevali, je napovedal in izrazil upanje, da bodo lahko prihodnjo pomlad posadili še enkrat toliko sadik.

Vodja zavoda za gozdove Damjan Oražem je dodal, da je akcija tudi priložnost za poučevanje mladih in manj mladih o delu v gozdu, pomenu gozda in gozdarstva ter o tem, kako ima gozd poleg proizvodne vloge še celo vrsto drugih ekoloških in socialnih vlog, od katerih ima koristi celotna družba.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.