Slovenija
72 ogledov

"Grabili so nedolžne, da bi prestrašili druge"

protesti maribor Nino Verdnik
Zgodba mame Nataše, ki se bori za izpustitev svojega sina, ki je od tretje mariborske vstaje v priporu. "Starši, otrok ne učite, naj povejo po pravici, ker bodo zaradi tega lahko pristali v zaporu," svari.

Po spletu kroži posnetek obupane mame, ki se bori za svojega sina Nathana, s katerim je bila skupaj na protestih, ki so jih poimenovali tretja mariborska vstaja.

Nathana so aretirali v policijskem naletu, po enem tednu pa je še vedno priprt. Nataša pripoveduje, kako nespametno so se obnašali policisti, lovili protestnike in strašili.

Zgodbo začenja s prihodom na proteste in natančno opisuje dogajanje. Sinova sta prišla s svojima dekletoma, ščasoma pa so se v množici porazgubili. S sinovega telefona jo je naenkrat poklical neznanec, sama pa je v paniki klicarila v bolnišnico in na policijo, ali vedo, kje je njen sin. Na policiji so ji povedali, da je pri njih in obtožen kaljenja javnega reda in miru. Celotno Natašino pripovedovanje, skozi kakšno kalvarijo je morala, da je sinu prinesla zdravila, si lahko ogledate tukaj.

"Šlo je za zastraševanje"

Kot pravi Nataša, jo "najbolj jezi, da imajo za zapahi, ker naj bi ostajala ponovitvena nevarnost, morebitne bodoče izrednike, na prostosti pa so tisti, ki imajo dokazano krivdo - tu imam v mislih župana, oziroma bivšega župana Kanglerja in njegovo elito."

Meni, da se policisti že lahko izgovarjajo na to, da le opravljajo svojo službo, da pa se naj vprašajo, kakšna je njihova moralna odgovornost. Po njenem so uporabili "strašno zastraševalno tehniko." "Šlo je za to, da so grabili nedolžne, da bi se vsi ustrašili in da nihče več ne bo upal priti na proteste," je prepričana. A kot pravi, so se zmotili.

Zahtevajo izpustitev Nathana

Na spletni strani, kjer so objavili posnetek, so zapisali tudi svoje zahteve. Med drugim zahtevajo takojšnjo izpustitev sveh priprtih, oprostitev vseh obtožb, odškodnine za policijsko nasilje in neodvisno preiskavo policijskega nasilja nad vstajniki.

Medije pa pozivajo, naj "prenehajo z lovom na čarovnice in poročajo o policijskem nasilju nad vstajniki in vzpostavljanju policijske države."

"V Mariboru so ljudje odkrili svojo moč, ne dopustimo, da jo zatrejo! Združeno ljudstvo ne bo nikoli premagano," še pravijo.

Komentarjev 38
  • 209e2c6214dc81fb3f0c12ca0e235ef9e399b13a 11:09 13.december 2012.

    pred časom je bilo objavljeno, da so izgredniki bili plačani, da so tistega, ki je plačal prijeli in da je naročnik politična stranka v parlamentu.Zahtevamo objavo kdo so bili naročniki in plačniki izgrednikov

  • Žurnalček 18:13 11.december 2012.

    Ni nesposobna SLO ,ampa VENINGER in DOLENJAK . pika !!!!!!! Gonta se kmetavzarja v 3PLM , od koder sta se vzela !

  • Franc Bukovec 10:27 10.december 2012.

    točno tko. Vsi "razbijači" najprej odprite "račun" iz katerega boste plačali škodo, plačali nadure policistom itd, potem pa tvegajte kazenske pregone in plačujte škodo iz vašega denarja. Je pa še druga možnost - ne izkoriščat proteste za promoviranje ...prikaži več strankarskih interesov ali svojih osebnih frustracij in ne uničujte skupne lastnine. Se da normalno protestirat, tud če hebeš mater vsem po spisku.