Slovenija
147 ogledov

Gradbeni baron tudi ogreva

Dušan Črnigoj Anže Petkovšek
Občina. Zahtevala bo vpogled v gradbeno dovoljenje Črnigojeve toplarne.

“Na upravni enoti bom jutri zahtevala vpogled v gradbeno dovoljenje za toplarno in poiskala odgovore na vprašanja, ki se zdaj pojavljajo, torej tudi, kdo je dal soglasje zanjo in na kakšni osnovi so se nanjo priklapljali uporabniki storitev daljinskega ogrevanja,” napoveduje Vesna Mikuž, direktorica novogoriške mestne uprave.

Poleg občinskega javnega podjetja Kenog namreč Novogoričane ogreva zasebna toplarna, ki ima zanimivo lastniško strukturo. Je v lasti ljubljanskega podjetja Eco Atminvest, to pa je v polovični lasti podjetja nekdanjega prvega človeka Primorja Dušana Črnigoja in še treh, med katerimi je nekdanji direktor občinskega urada za gospodarstvo Andrej Zucchiati (zdaj vodi javno podjetje Mestne storitve), druga polovica Eco Atminvesta pa je v lasti Primorja v stečaju. Plombo na tem deležu naj bi po navedbah naših virov imela družba Go-Rent v lasti Črnigojevega zeta.

Občani protestirajo

“Glede na to, da nam ne dovolijo, da se odrečemo storitvam daljinskega ogrevanja Kenoga, ki so po našem mnenju oderuške in neupravičene, so na drugi strani Črnigojevi združbi dovolili, da postavi svojo toplarno in ogreva stanovanja na Majskih poljanah, v stavbi Zvezda, trgovski objekt Supernova ...” našteva ogorčeni Novogoričan. Sogovornik je sicer tudi eden od več kot 600 podpisnikov peticije proti načinu izračunavanja cen daljinskega ogrevanja podjetja Kenog. “To dovoljenje jim je dala občina, ne jaz. Res pa je, da mi od Črnigojevih odkupujemo toploto, ki jo proizvajajo,” razlaga Gojmir Mozetič, direktor Kenoga.

Še kar obvladujejo

Javno podjetje sicer skrbi za ogrevanje blizu tri tisoč novogoriških stanovanj, 40 odstotkov svoje dejavnosti pa namenja ogrevanju prostorov pravnih oseb. Po Mozetičevih besedah so na občini v prostorskem načrtu določili, da se bo Nova Gorica ogrevala na daljinsko ogrevanje ali na biomaso, prav s to pa kuri Črnigojeva toplarna. Šlo pa naj bi “za posledico dejstva, da območje še vedno obvladuje določena mreža ljudi, ki si je uredila tudi dostop do storitev daljinskega 
ogrevanja”.

Komentarjev 2
  • rogg 09:48 25.oktober 2012.

    Tale černigoj ima pa vplivne botre...

  • Pepe007 07:31 25.oktober 2012.

    Če prav razumem članek, ima javna toplarna oderuške cene in je potrebno odstraniti konkurenco?