Slovenija
16 ogledov

"Gradbeništvo bo letos doseglo dno"

Kljub rastočim svetovnim trendom so slovenske agencije za posredovanje dela leta Žurnal24 main
Slovensko gradbeništvo je v resni krizi, ugotavljajo gospodarstveniki, obrtniki in sindikat. Hribar Milič: "Ne dvomimo, da bo gospodarstvo v Sloveniji v letošnjem letu prišlo do svojega dna."

Generalni direktor GZS Samo Hribar Milič je na današnji novinarski konferenci dejal, da "na GZS ne dvomimo, da bo gospodarstvo v Sloveniji v letošnjem letu prišlo do svojega dna, ker se je v letih 2009 in 2010 izčrpalo in pravih ukrepov, s katerimi bi lahko dobilo odboj iz najnižje točke, ni bilo. To, kar se trenutno dogaja na področju gradbeništva in 11 povezanih dejavnosti, je najbolj evidenten dokaz tistega, kar je ta trenutek najbolj problematično v Sloveniji."

Nepredvidljive posledice
Pri tem je opozoril na podjetja, ki ostajajo brez pravih ukrepov za izterjavo. Naročil primanjkuje, finančnih vzvodov za reševanje problemov ni, davčne in druge obveznosti pa se kvečjemu povečujejo, pravi. Meni, da se bo problematika v primeru, da ne bomo resno začeli spreminjati stvari, preselila še v druge dejavnosti, kar lahko vodi tudi do "nepredvidljivih socialnih posledic in razmer v Sloveniji."

"Gradbeništvo pred sesutjem"
Branko Selak
, predsednik UO Zbornice gradbeništva pa je dejal, da je "klima taka, da je gradbeništvo pred sesutjem". Razcvetu v obdobju 2005–2008, ko se je delež gradbeništva v BDP povečal s 5,2 odstotka na 7,8 odstotka, je sledila kriza. Vrstijo se prisilne poravnave in stečaji. Za razliko od drugih držav, kjer se je v tem obdobju zagnalo javne investicije, v Sloveniji učinkovitih ukrepov za ponovno oživljanje primanjkuje. Po Selakovih besedah bo treba povečati domačo potrošnjo na eni strani, gradbeniki pa bodo morali posle pridobivati tudi na tujih trgih.

Samo Medved
, član UO Združenja za svetovalni inženiring pri GZS, pa je opozoril, da bo poleg propada velikega števila podjetij in povečanja števila brezposelnih po njegovem prepričanju slovensko gradbeništvo ostalo brez referenc za nastopanje tako na domačem kot tujem trgu. Napovedal je velik padec sposobnosti slovenskega gradbeništva za izvedbo investicij, krčenje velikosti podjetij ter posledično beg sposobnih kadrov. "Vsekakor se slovensko gradbeništvo ne more rešiti samo. Zato bo potrebna jasna strategija države s podporo politike in medijev ter jasen program investicij, ki se jih mora tudi dosledno izvajati."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.