Slovenija
213 ogledov

Gradbinca svetujeta UKC

Di Batista mediaspeed
Nova urgenca. UKC bosta pri gradnji svetovala Brodnik in Di Batista, akterja iz avtocestnega biznisa.

“Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana se srečuje s številnimi gradbenimi investicijami, h katerim moramo pristopiti kot dober gospodar.” Tako začnejo v UKC utemeljevati, zakaj potrebujejo strokovnjaka za avtocestne gradnje Jožeta Brodnika in Metoda Di Batisto.

Oba sta v gradbenih krogih dobro poznana, saj sta vrsto let igrala pomembni vlogi. Brodnik je bil med letoma 1994 in 1999 prvi šef Darsa, pred tem pa namestnik Ivana Zidarja v SCT. Di Batista je bil član uprave Darsa v času Brodnika, nato pa dolgoletni direktor direkcije za državne ceste (DDC). Oba sta zdaj že nekaj časa upokojena.

Zaradi številnih afer pri gradnji avtocest (zemonski kartelni dogovor, menjave disket na razpisih, napake pri predorih, enormne podražitve avtocestnih odsekov ...) pa se mnogi zaposleni v UKC zdaj zgražajo, ker se “v tehničnih službah v zadnjem času sprehajata omenjena gospoda”.

Pravijo, da sta za zdaj brez pooblastil, njuna prva naloga pa je projekt obnove hematologije. “Akterji že vedo, kdo bo najcenejši ponudnik, potem pa aneksi, nove pogodbe ali še kaj spretnejšega,” zapišejo.

Iz UKC pa nasprotno zatrjujejo, da so “priznanega strokovnjaka za področje investicij v gradbeništvu Jožeta Brodnika” poiskali, da zagotovijo “odgovorno porabo davkoplačevalskega denarja”. Podjetje Brodnik, d. o. o., 
pa je nato “k sodelovanju pritegnilo Metoda Di Batisto”. Njune naloge so revizija projekta nove urgence, priprava projekta obnove prostorov hematologije in svetovanje pri nadaljevanju obeh gradbenih projektov. “Skupna investicijska vrednost je 164 milijonov evrov, torej je zelo pomembno, da zagotovimo skrbno upravljanje obeh gradbenih investicij,” utemeljujejo v UKC.

Strokovnjak za državne investicije, ki ni želel biti imenovan, opozarja: “To si je zagotovo izmislil kakšen krog, ki bi iz zdravstva želel črpati denar. Vse take investicije bi moralo izvajati ministrstvo za zdravstvo. Gospoda, ki ju je najel UKC, nista strokovnjaka niti za visoke gradnje, kaj šele za gradnje bolnišnic. Za svetovanje bi UKC moral objaviti javni razpis.” A iz drugih virov je slišati, da je Brodnik zelo dober za zagon projektov, Di Batista pa za pripravo investicijske dokumentacije, zato bi bilo lahko nekatere strah, “da najde številne napake pri gradbenih projektih”.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.