Slovenija
32 ogledov

Gradbincev ni več, inšpektorji so

sport 30.06.09 delavci, gradbisce, delo, novinarska konferenca ob dnevu odprtih Saša Despot
Nadzor. Število gradbenih inšpektorjev je enako kot pred krizo. Zatrjujejo, da jih bi potrebovali še več.

Čeprav je po podatkih statističnega urada od začetka krize leta 2008 do predlani vrednost opravljenih gradbenih del pri nas upadla za polovico, število gradbenih inšpektorjev na inšpektoratu za promet, energetiko in prostor ostaja nespremenjeno.

Kopičenje nerešenega

Konec lanskega maja, ko so na inšpektoratu zadnjič preštevali odprte zadeve, jih je bilo nerešenih kar 8.724. "Zato je nemogoče trditi, da je gradbenih inšpektorjev preveč, temveč jih je premalo, saj poleg izvajanja rednega nadzora rešujejo vse omenjene zadeve," so prepričani na inšpektoratu. Gradbeni inšpektorji sicer ne ukrepajo na podlagi prijav oziroma vloge stranke, temveč kot pojasnjujejo na inšpektoratu, "po uradni dolžnosti zaradi javne koristi". Če posamezniki inšpektoratu vseeno prijavijo zadevo, jo ti štejejo le za pobudo.

Število bi radi zmanjšali

"Davkoplačevalci upravičeno pričakujejo od države, da se tudi inšpekcijske službe prilagajajo zmanjševanju obsega določene dejavnosti, v tem primeru gradbeništva," opozarjajo na Gospodarski zbornici Slovenije. Dodajajo, da bi se morala "po potrebi res povečati tudi intenzivnost njihovega dela na področjih, kjer je nepravilnosti več". Prepričani so, da država na tem področju nima konsistentne politike.

Komentarjev 3
  • vest 09:50 18.januar 2014.

    Pri naštevanju vrednosti izrečenih glob naj bo podano tudi koliko od tega je bilo plačano. Če ni bilo plačil so inšpektorji samo za male ljudi.

  • lukaz 09:48 18.januar 2014.

    Sami sebe očitno!Pa zgleda jih je premalo za kakšno amatersko nogometno ekipo ali pa kaj podobnega!Vidim, kako učinkovito se krči javna uprava!

  • dragec 08:13 18.januar 2014.

    In, kaj potem nadzirajo ti inšpektorji????