Slovenija
21 ogledov

Gradbišče še do poletja

Gradbišče je zdaj prehodno le za silo – polno je različnega materiala in napol z Žurnal24 main
Za dokončanje novo naročilo. Gradbišče slabo zavarovano.

Maribor. “Za dokončanje trga bomo morali na občini izvesti javno naročilo, saj se je spremenila zakonodaja,” pravi Milica Simonič Steiner, direktorica mariborske mestne uprave, ki je odgovorna za dokončanje del na Trgu Leona Štuklja.

3,5 milijona evrov je za zdaj predvidena celotna vrednost investicije Trga Leona Štuklja.

Delo ne stoji zaradi vremena
Dela na trgu stojijo od začetka zime, očitno pa se ne bodo nadaljevala niti v zdaj toplih dneh. Javno naročilo za izbiro izvajalca za preostala dela bo lahko občina objavila namreč šele po sprejetju občinskega proračuna za letos. “Prvo branje bo predvidoma na izredni seji februarja,” dodaja direktorica. “Mi smo naročena dela v celoti opravili. To javno naročilo za nas ne bo zanimivo, ker ne sodi v sklop naše dejavnosti,” pa pojasnjuje Danilo Burnač, direktor podjetja Mariborski vodovod. Treba je namreč še utrditi površine, postaviti javno razsvetljavo, nakupiti in zasaditi drevesa ter kupiti in položiti kamen.

Izbran bo nov izvajalec
Po investicijskem programu za ureditev trga, ki so ga mestni svetniki potrdili novembra, je ocenjena celotna investicijska vrednost 3,48 milijona evrov, letos pa bo občinski proračun bremenil predvidoma za dobre tri milijone evrov. Dobro obveščeni viri pojasnjujejo, da če bo proračun sprejet marca in bo takoj za tem objavljeno javno naročilo, na katero ne bo pritožb, bo trg lahko zaživel šele okoli poletja. Za dokončanje del na tem gradbišču se zelo zanima javno komunalno podjetje Nigrad. Očitno bodo dela na trgu stala vse do podpisa pogodbe med novim izvajalcem del in občino.

 

trg, gradbi%C5%A1%C4%8De | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main


Delali brez dovoljenja
Neuradno smo izvedeli, da naj bi bilo pred meseci zaradi neustreznega zavarovanja v zraku celo zaprtje gradbišča. Dobro obveščeni viri so nam razkrili še, da je zavarovanje lukenj na trgu samo s trakom neustrezno. Sicer nad občino visi še globa zaradi prekrškovnega postopka gradbenega inšpektorja Inšpektorata Republike Slovenije za okolje in prostor, ki pa še ni končan. Avgusta lani je na rednem pregledu gradbišča inšpektorat ugotovil kršitve, ki so bile pozneje odpravljene. “Investitor je poleg investicijskovzdrževalnih del izvajal tudi nekatera dela, za katera bi moral pridobiti gradbeno dovoljenje, a ga ni. Glede na opisano je inšpektor investitorju izdal odločbo, kot jo zakon o graditvi objektov predvideva, zaradi nelegalne gradnje. Investitor je septembra 2010 pridobil gradbeno dovoljenje in dela nadaljeval,” so sporočili z inšpektorata.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.