Slovenija
1 ogledov

Gradijo, a ne bloka šest

Uroš Rotnik, direktor Teša, pred bodočim telekomunikacijskim centrom in upravno Žurnal24 main
V uredništvo Žurnala24 smo prejeli anonimno kazensko ovadbo, ki naj bi bila podana zoper Uroša Rotnika, direktorja Termoelektrarne Šoštanj (Teš).

V njej pisec Urošu Rotniku očita zlorabo položaja, češ da je začel blok šest graditi, še preden bo končana finančna konstrukcija za eno izmed največjih investicij pri nas.

 

Faze gradnje

Predviden potek.

• 2009. Gradnja novega telekomunikacijskega centra.

• 2010. Rušenje hladilnih stolpov 1-2 in 3.

• 2010. Začetek gradnje bloka 6.

• 2012. Montaža opreme.

• 2014. Poskusno obratovanje

• 2015. Redno obratovanje.

Raste nova upravna stavba
˝Res je, da gradimo, vendar še ne bloka šest, temveč nov telekomunikacijski center z upravno stavbo. Ta naj bi bila končana do februarja 2010, aprila pa naj bi zdajšnjo porušili in na njenem mestu bo zares zrasel novi blok šest,˝ pojasnjuje Rotnik in dodaja, da je blok šest za Teš edina realna možnost, da bo Slovenija izpolnila obveze do Evropske unije glede ekologije, saj bo novi blok v okolje izpustil 35 odstotkov ogljikovega dioksida manj kakor zdajšnji bloki.

˝Tudi cena proizvedene električne energije bo zato do 30 odstotkov nižja od trenutne,˝ pravi Rotnik.

Rok se izteka
Finančna konstrukcija za 1,2 milijarde evrov vreden projekt še ni končana, a se bo to zgodilo do konca meseca.

˝Pomembno je, da izberemo tehnološko opremo zanj, pridobimo vsa ustrezna dovoljenja in tudi denar. Tretjino denarja bomo prispevali sami, preostalo naj bi bili krediti Evropske investicijske banke (EIB), Evropske banke za obnovo in razvoj (EBRD) in ene od komercialnih bank. Novi blok naj bi na omrežje priključili konec leta 2014,˝
pove Rotnik.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.