Slovenija
17 ogledov

Gradil bi že naslednji teden

Plečnikov stadion Nik Rovan
Plečnikov stadion. Fondovci se bodo pritožili na okoljevarstveno soglasje.

"Denar ni problem. Če bi gradbeno dovoljenje za prenovo Plečnikovega stadiona dobili jutri, bi naslednji teden lahko začeli graditi," pravi Joc Pečečnik, večinski lastnik družbe Bežigrajski športni park (BŠP), ki ji je Agencija RS za okolje (Arso) izdala okoljevarstveno soglasje za prenovo stadiona.

Pečečnik dodaja, da je to "mejnik na poti do tako želenega gradbenega dovoljenja", a hkrati opozarja, da soglasje zaradi pritožb še vsaj dva meseca ne bo pravnomočno. Ko bo, pa bodo takoj zaprosili za gradbeno dovoljenje, napoveduje Maja Štefula, projektna vodja v BŠP.

"Pritožili se bomo"

Peter Rondaij iz koordinacijskega odbora stanovalcev Fondovih hiš je že napovedal, da se bodo pritožili, ker le tako lahko dosežejo razveljavitev občinskega prostorskega načrta, ki je podlaga za projekt in okoljevarstveno soglasje: "Ta je v več delih nezakonit, zato moramo doseči njegovo razveljavitev." Za fondovce je glavno jabolko spora gradnja na vrtovih, za katere pravijo, da so funkcionalna zemljišča njihovih blokov: "Če se Pečečnik ne bi hotel tako vztrajno polastiti naše zemlje, bi lahko verjetno stadion že zdavnaj prenovil."

Pečečnik je priznal, da v zadnjem času ni iskal rešitve s fondovci, je pa, kot pravi, vedno pripravljen odgovoriti na njihov predlog. "Mislim, da bomo to dovoljenje tako kot soglasje dobili s strokovnimi argumenti. Dogovor z njimi bi morda to le pospešil."

200 milijonov evrov

Investitor meni, da bi lahko gradbeno dovoljenje dobili v šestih mesecih, a le če bodo odgovorni pomagali sproti reševati težave. Zato bo pristojnim ministrom napisal prošnjo, da ne bi projekt obstal v kakšnem predalu: "Če se to zgodi, lahko to traja tudi deset let." Po besedah Štefule bo nato gradnja trajala štiri leta. Pečečnik je investicijo ocenil na 200 milijonov evrov: "Do zdaj smo vložili 25 milijonov, 175 milijonov pa imamo na voljo v evropskih bankah, saj gre naši skupini dobro."

Komentarjev 2
  • bojovi 17:26 05.junij 2012.

    Tut to bo treba, na Zemlji je vse več ljudi.

  • Lavdan 10:00 05.junij 2012.

    Bomo videli koliko od tega drži. V desetih letih se bo zadeva razsula in potem bodo gradili samo še stanovanjske bloke.