Slovenija
81 ogledov

Gradis lagal Dursu

Delovodji Zahidu Numanoviću Gradis dolguje okoli 4.500 evrov za materialne stroš Žurnal24 main
Gradis. Na dan prihajajo zgodbe oškodovanih, delavce pa s čudnimi pogoji novačijo novi delodajalci.

“Poglejte, tu imam vse papirje. Prejemki izkazujejo, da sem Gradisu vsak mesec prinesel gotovino in jim tako po obrokih, ker je bil tak dogovor, plačal dve garaži, ki sem jih v Laškem kupil že leta 2000 – tako kot tudi stanovanje. Stanovanje je bilo vpisano v zemljiško knjigo in tudi prepis je bil urejen, za garaži pa v zemljiški knjigi piše, da sta pod hipoteko in da sploh nisem lastnik,” je bil ogorčen Ljubljančan (ime in priimek hranimo v uredništvu). Ker upa, da bo zaplet rešil, se za zdaj ne želi izpostavljati.

''To so natolcevanja''
Pojasnilo. Nekdanja predsednica uprave Gradisa Lidija Žagar zavrača očitke, češ da je ona dajala navodila, da so plače obračunali, ne pa tudi izplačali. “Gre za natolcevanja, saj ne vem, kaj bi podjetje ali jaz osebno imela od tega, če bi dala takšna navodila. Gradis je imel predsednico uprave in strokovne službe, ki so bile odgovorne meni. Čemu se je finančna služba odločila obračunati, kolikor je meni znano eno jubilejno nagrado in nekaj odpravnin, ne vem. Dejstvo je, da zdaj nisem več na funkciji in da škode, če je bila in ki je bila narejena, ne morem več popraviti,” je za Žurnal24 pojasnila Žagarjeva.

S potrdili na Durs
“Prepis sem zaupal eni od agencij, ki se je ukvarjala s tem, potem pa na vse skupaj, ker sem imel zadnji dve leti hudo bolno ženo, pozabil,” nam je povedal Ljubljančan, ki se je v petek prav zaradi tega namenil v Gradis.

Tam so sicer tega dne delavci dobivali delovne knjige. Nekateri so bili besni, ker so ugotavljali, da je uprava o plačah, nekaterih odpravninah in jubilejnih nagradah, ki jih niso nikoli videli, prejeli pa so izplačilne liste, sporočila Davčni upravi RS (Dursu), da so bile izplačane. Ta jih je upoštevala pri obračunu dohodnine. “Vera Grmek, pomočnica stečajnega upravitelja, je zagotovila, da lahko vsi, ki se jim je to zgodilo, dobijo ustrezno potrdilo in se z njim oglasijo na Dursu,” je pojasnil Srečko Čater, sekretar celjske območne organizacije zveze svobodnih sindikatov, in dodal, da če jim bo jutri na sodišče uspelo sporočiti vsa odškodovanja glede neizplačanih plač in regresa, lahko delavci že do konca maja pričakujejo 1.900 evrov iz jamstvenega sklada.

Izkoristili bi jih
Pri delavcih, ki še vedno bivajo v samskem domu na Hudinji, pa se te dni vrstijo drugi, tudi znani gradbinci, ki jih novačijo za delo. “Ponujajo nam delo s preizkusno dobo. To pomeni, da bi mi nekomu naredili fasado, za plačilo pa bi se obrisali pod nosom, če bi na koncu rekel, da z delom ni zadovoljen,” je bil skeptičen Meho Karahasanović.

Delavci so nam povedali, da jih je nekaj že delalo na tak način, in to več kot en teden, a niso dobili niti malice – kaj šele plačila. Čater delavcem ob tem svetuje previdnost, saj so ta čas prijavljeni na zavodu za zaposlovanje in imajo določene pravice ter tudi dolžnosti.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.