Slovenija
35 ogledov

Gradis nima za stečaj

Nekdanja prva dama Gradisa Lidija Žagar je zastavila vse – razen dveh parkirišč. Žurnal24 main
Konec. Navadni upniki ne dobijo ničesar. Banke in lizingi nasedli za 13 milijonov evrov.

Celjski Gradis nima niti za stroške stečajnega postopka. Stečajni upravitelj Janez Golob je zato predlagal končanje postopka brez razdelitve upnikom.

“Evidentno je, da prilivi v stečajno maso ne bodo zadoščali niti za pokritje manjšega dela stroškov stečajnega postopka,” ugotavlja Golob.

Brez hipoteke le parkirišči
Zastavljeno je vse premoženje, celo bodoče terjatve, vendar bodo upniki s hipotekami (ločitveni upniki) kljub temu dobili le za devet milijonov evrov premoženja. Terjatev imajo za 22 milijonov evrov.

Nezastavljen je le material in oprema v skupni vrednosti okrog 250 tisoč evrov. Od nepremičnin pa sta brez hipoteke le dva parkirna prostora v garažni hiši Glazija v Celju. Na računu Gradisa v stečaju je 67 tisoč evrov, neporavnanih obveznosti le od začetka prisilne poravnave pa je za dobra dva milijona evrov.

Skladno z zakonom se premoženje, ki še ni bilo unovčeno, v takem primeru prenese na državo. Poleg petih zastavljenih nepremičnin in dveh parkirišč bo dobila stoodstotni delež v hčerinski družbi Gradis hiše, vendar je tudi celotno premoženje te družbe zastavljeno, ta pa insolventna.

Davčni upravi RS bo Gradis Celje ostal dolžan slab milijon evrov. Država pa bo nasedla tudi iz naslova jamstvene sheme. Kot smo poročali februarja, sta NKBM in Abanka del tveganja prevalili na državo. Koliko od več kot tri milijone državnega jamstva bo unovčenega, še  ni jasno.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.