Slovenija
26 ogledov

Gradivo kar na tleh

Jeseniška knjižnica se stiska na dobrih 130 kvadratnih metrih. (Foto: Andraž Sod Žurnal24 main
Knjižnica. Odločitev o novi lokaciji predvidoma letos.

Jesenice. “Letos naj bi se občina odločila, kje naj bi bila nova knjižnica. Ocenjevali smo kar nekaj različnih lokacij; vsaka ima svoje prednosti in slabosti. Medtem iščemo začasne rešitve za knjižnico za odrasle, a žal brez uspeha, kajti večja razdrobljenost prostorov in še več lokacij zahteva tudi dodatne delavce,” pojasnjuje Cvetka Tropenauer Martinčič, direktorica Občinske knjižnice Jesenice.

V najslabšem stanju je knjižnica za odrasle; oddelek ima le 118 kvadratnih metrov in še 28 na balkonih, med dvema vrstama polic pa je zato ponekod le 80 centimetrov. “Precej gradiva je kar na tleh, nekatera področja smo strpali na balkon otroškega oddelka in v podzemni arhiv, škoda pa nastaja tudi na zbirki,” dodaja direktorica.

Potrpežljivo čakajo
Po standardih za splošne knjižnice bi potrebovali okoli 2.500 kvadratnih metrov, kar bi pomenilo precej drago investicijo. “Občina se že nekaj let zaveda, da Jeseničani potrebujejo sodobno knjižnico. Vprašanje lokacije je še odprto – tudi zato, ker je sedanja glede na dostopnost, bližino šole, parkirišč in drugega najprimernejša. Reševanje prostorske stiske knjižnice je kompleksna zadeva, ob tem pa smo tako knjižničarji kot uporabniki knjižnice kar preveč potrpežljivi,” sklene Tropenauer Martinčičeva.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.