Slovenija
140 ogledov

Gradnja lažja, stroka na noge

Gradnja grafika Žurnal24grafika
Spremembe. Hitreje do zidanice ali čebelnjaka; urbanisti hočejo ustavno presojo.

"Gradbene investicije bo mogoče izvesti hitreje in ceneje, vendar še vedno upoštevaje okoljske in druge omejitve," na ministrstvu za infrastrukturo in prostor pojasnjujejo popravljeno prostorsko zakonodajo.

Ministrstvo z vladno uredbo objekte razvršča glede na zahtevnost gradnje. Za nezahtevne objekte, ki niso namenjeni bivanju, mora investitor pridobiti gradbeno dovoljenje, ni pa mu treba priložiti projektne dokumentacije, zaradi česar je postopek hitrejši in cenejši.

Določili so tudi nabor enostavnih objektov, za katere gradbenega dovoljenja sploh ni treba pridobiti. Natančneje so definirana tudi vzdrževalna dela, ki se lahko opravijo brez upravne odločbe.

Za ustavno presojo

Stroka in občine so do sprememb zakonodaje kritične in napovedujejo ustavno presojo. "Razhajanje med strokovno in politično javnostjo se odraža v škodljivi razgradnji sistema urejanja prostora in v prostorskih degradacijah, ki že ogrožajo kakovost bivanja in razvojno zanimivost Slovenije," pravijo v skupini Odgovorno do prostora, v kateri so združeni urbanisti in arhitekti.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.