Slovenija
29 ogledov

Gradnja vendarle ne bo tako lahka

Gradbišče Shutterstock
Vlada stopila korak nazaj in poostrila pogoje za gradnjo enostavnih in nezahtevnih objektov.

Vlada je popavila sporno uredbo o gradnji enostavnih in nezahtevnih objektov, ki jo je sprejela le nekaj tednov nazaj. Z njo je namreč naletela na številne negativne odzive strokovne javnosti in predstavnikov lokalne skupnosti. Očitali so ji, da namerava izvesti največjo tiho legalizacijo črnih gradenj od osamosvojitve naprej.

S spremembami je določila, da se morajo pri gradnji nezahtevnih in enostavnih objektov upoštevati določbe prostorskih aktov ali drugih predpisov občine. Če ti niso določeni, morajo biti izpolnjeni naslednji pogoji: najbolj izpostavljeni deli objekta morajo biti od meje sosednjega zemljišča odmaknjeni za polovico svoje višine, pri vkopanih objektih pa najmanj 1,5 metra.

Objekt v okolici ne sme izstopati

Vlada je v uredbi zapisala tudi, da namen objekta dopolnjuje namensko rabo obstoječe pozidave, in da se na parceli, namenjeni gradnji, lahko postavi največ en objekt iste vrste ali več objektov različnih vrst. Prav tako je določila, da objekt s svojo velikostjo, materiali ter drugimi oblikovnimi značilnostmi ne sme kvariti splošnega videza prostora in v prostoru ne sme izstopati.

Ne na kmetijskih zemljiščih

Za parcelo, namenjeno gradnji, se po noveli uredbe šteje gradbena parcela, ki je bila določena z upravno odločbo kot funkcionalno zemljišče ali zemljiška parcela, parcelirana v skladu s prostorskim aktom. V primeru obstoječe pozidave pa se za takšno parcelo šteje parcela, na kateri leži objekt, za katerega je bilo pridobljeno gradbeno dovoljenje.

Omenjena pravila se ne uporabljajo za objekte, za katere posebni predpisi določajo, da je njihova gradnja v javno korist.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.