Slovenija
18 ogledov

Gradnjo elektrarne bodo upočasnili

Cveto Kosec z direktorata za energijo pravi, da glede HE Brežice ni ne optimist Žurnal24 main
Neusklajena gradnja. Če bo elektrarna zgrajena prej kot akumulacijski bazen, bo oprema zarjavela.

“Obstaja možnost, da bomo namensko upočasnili gradnjo Hidroelektrarne (HE) Krško,” je na seji odbora za spremljanje izgradnje HE na spodnji Savi dejal prvi mož Hidroelektrarn na spodnji Savi Bogdan Barbič. “Če bomo opremo vgradili, preden bo zgrajen bazen, bo zarjavela,” je pojasnil. Vsa elektromehanska oprema za HE Krško je že v skladišču, hidromehanska pa naj bi se začela nameščati naslednje leto, je povedal Barbič, ki dopušča možnost, da bodo vgrajeno opremo konzervirali, da ne bo zarjavela. Po optimističnih napovedih naj bi se gradnja akumulacijskega bazena začela marca, končana pa naj bi bila v dveh letih.

Zamuda bo draga
Neusklajena gradnja bo zelo draga, ugotavljajo na odboru, dveletna zamuda pa naj bi po ocenah stala vsaj 12 milijonov evrov. “Vsak mesec, ko bo elektrarna stala na suhem, bo nastalo za pol milijona evrov škode,” je napovedal poslanec Andrej Vizjak in dodal, da bo moral odbor razmisliti o sankcijah. Mednje uvršča kazenske ovadbe in odškodninske tožbe energetskih podjetij zaradi izgub.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.