Slovenija
37 ogledov

“Gradovi v oblakih”

“Če bi sešteli vse prebivalce, vezane na posamezna odlagališča v Sloveniji, bi j Žurnal24 main
Odpadki. Namesto nadgradnje ministrstvo predvideva zaprtje odlagališča Gajke.

Deponija Gajke deluje že deset let in edino smiselno bi bilo, da država svoja vlaganja tu nadaljuje, ne pa da zidamo gradove v oblakih. V Ormožu in Mariboru nimajo urejenih niti zadev z lastnino in zemljišči,” se je Štefan Čelan, župan Ptuja, odzval na namero ministrstva za okolje in prostor (MOP) o povezovanju različnih deponij, ker bi tako “upoštevali različne želje in možnosti”.

Vsak želi svoj center
Kot je znano, so namreč v spodnjem Podravju na razdalji 50 kilometrov tri deponije, župani občin Ptuj, Ormož in Slovenska Bistrica, ki želijo vsak svoj center za ravnanje z odpadki, pa se ne morejo dogovoriti niti za skupno odlagališče niti za delitev dela.

Strokovno in ekonomsko je treba pretehtati vse zgodbe in dobiti najracionalnejšo,” odgovarja minister za okolje in prostor Roko Žarnić, ki še ni dal zelene luči za 19 milijonov evrov vredno nadgradnjo ptujskega odlagališča. Neuradno namesto tega predvideva zaprtje, a je po sredinem obisku odlagališča pripomnil: “Slišali smo dodatna dejstva in zadevo bomo še enkrat proučili.”

Napoved novih tožb
A ptujski župan zaradi birokratskih ovir, s katerimi se srečuje pri želeni nadgradnji odlagališča, že napoveduje materialne tožbe. “MOP in ministrstvo za kmetijstvo postavljata kontradiktorne zahteve. Prvo pravi, da morajo biti zemljišča okoli deponije gradbena, drugo pa ne dovoli spremembe niti enega kvadratnega metra. Treba bo vložiti še kako tožbo in zahtevati povrnitev materialne škode, ki nastaja zaradi nerazumnih odločitev,” je 
napovedal Čelan.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.