Slovenija
71 ogledov

Grafitov vsako leto več

vlak Saša Despot
Slovenske železnice. Porisana velika večina potniških garnitur.

Na Slovenskih železnicah (SŽ) v zadnjem času opažajo, da je nedovoljenega grafitiranja na njihovih vlakih vedno več. "Grafiti so velika težava na vlakih po vsej Evropi in tudi na naših vlakih se njihovo število vsako leto povečuje. Najpogostejši so na potniških garniturah in vagonih, na lokomotivah in tovornih vagonih pa jih skoraj ni," je povedal vodja službe za organizacijsko komuniciranje pri SŽ Marko Tancar. Po ocenah SŽ naj bi bila z grafiti porisana velika večina potniških garnitur in okrog 20 odstotkov potniških vagonov. Da ne bi med odstranjevanjem grafitov dodatno poškodovali vozil, pri SŽ po navadi očistijo predvsem oznake na vlakih in vagonih, ki morajo biti po predpisih nujno vidne, in tako poskrbijo, da prometna varnost ni ogrožena.

Poškodbe ob čiščenju

Odstranjevanje grafitov je sicer povezano z visokimi stroški, poleg tega pa morajo ob tem iz prometa umakniti že tako premajhno število vozil. "Čiščenje celotne garniture sodobnega elektromotornega vlaka Desiro in zaščita pred novimi grafiti stane okrog 5.000 evrov. Ob čiščenju pa pogosto nastajajo tudi poškodbe, kar pomeni dodatne stroške in dodaten izpad vozil," je razložil Tancar. Točnega podatka o škodi, povzročeni z grafiti, pri SŽ nimajo.

(Pre)drag nadzor

"Avtorji grafitov po navadi delujejo ponoči, ko so potniške garniture in vagoni na postajah ter ne vozijo," je pojasnil Tancar in dodal, da se občasno zgodi, da delavci SŽ grafitarje zasačijo. V takem primeru o tem obvestijo policijo, ki ukrepa v skladu s svojimi pristojnostmi.

Učinkovita preventiva pred naraščajočim trendom grafitiranja vlakov bi bila vzpostavitev popolnega varovanja postaj, na katerih so vlaki ponoči, kar pa je povezano "s (pre)visokimi stroški, saj bi za učinkovit nadzor morali zgraditi ograje okrog obsežnih postajnih površin, namestiti kamere in zaposliti številne varnostnike".

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.