Slovenija
752 ogledov

Grah Whatmough: "Nobenega razloga ni, da bi odstopil"

Andrej Grah Whatmough Adrian Pregelj/RTV Slovenija Andrej Grah Whatmough
Vršilec dolžnosti generalnega direktorja RTV Slovenija Andrej Grah Whatmough se je odzval na odločitev višjega delovnega sodišča, da je bilo njegovo imenovanje na mesto generalnega direktorja leta 2021 nezakonito.

"Odločitev spoštujemo, se pa z njo ne strinjamo iz več razlogov. Prvič, ustaljeno prakso RTV Slovenija, ki smo jo uspeli dokazati na prvostopenjskem sodišču, označi za popolnoma nerelevantno. Po drugi strani pa se argumentacija višjega sodišča v celoti nanaša na gospodarske družbe in ne na javne zavode oz. RTV Slovenija kot javni zavod posebnega kulturnega pomena, za katerega veljajo tudi posebna zakonska določila tudi glede položaja vodstva in odgovornih urednikov," je dejal Andrej Grah Whatmough. "Sodba je diametralno v nasprotju s sodbo prvostopenjskega sodišča, zato se bomo obrnili na vrhovno sodišče in vložili predlog za dopustitev revizije v tem konkretnem postopku. Sodba višjega sodišča v ničemer ne vpliva na delovanje RTV Slovenija, saj opravljam delo na podlagi vršilca dolžnosti generalnega direktorja neposredno na podlagi novele, katere del je zadržalo pred časom ustavno sodišč," je pojasnil Grah Whatmough.

Na vprašanje, ali bo zaradi odločitve sodišča odstopil, je v. d. generalnega direktorja to možnost odločno zavrnil. "Za to ni nobenih razlogov," je prepričan Grah Whatmough. "Svetoval bi previdnost pri interpretaciji sodbe sodišča. Ta se nanaša na konkreten primer, v katerem je prišlo do razpisa, v katerem se je pojavil pogoj treh let izkušenj mimo statuta, tega statut ne določa. Tukaj bi se lahko pojavilo vprašanje, ali je sploh bil razpis v skladu s statutom.

Grah Whatmough navaja, da so pred prvostopenjskim sodiščem dokazali, kakšno je bilo razumevanje statutarnega pogoja, ko gre za usposobljenost za vodenje takšnih sistemov in to tudi dokazali na primeru imenovanj zadnjih štirih generalnih direktorjev. "Temu je tudi prvostopenjsko sodišče sledilo, višje sodišče pa je to označilo kot popolnoma nerelevantno, s čimer se ne morem strinjati. Če gre za neko pomembnejše pravno vprašanje, kar mi tudi trdimo in tudi tisti, ki je to izpodbijal na sodišču, potem ne moremo spregledati jasne prakse programskega sveta pri imenovanju direktorja." 

"Po turbulentnih dogodkih v zaključnem letu mandata prejšnje sestave nadzornega sveta, v kateri sem sam sodeloval, delo nadzornega sveta v tem mandatu poteka ustrezno, zgledno,« je dogajanje komentiral predsednik nadzornega sveta RTV Slovenija Borut Rončević. »Pri svojem delu ravnamo s skrbnostjo in zakonodajo. Če se lahko referiram, na današnje dogajanje v DZ naj povem, da našega dela ne morejo in ne smejo usmerjati blogi z neutemeljenimi informacijami. Pri svojem delu izhajam iz svojih kompetenc, gradiva, ki ga prejmemo, in iz rezultatov notranjih in neodvisnih zunanjih revizij."

RTV Slovenija | Avtor: Anže Petkovšek RTV Slovenija Anže Petkovšek

Višje delovno sodišče je nedavno odločilo, da je bilo imenovanje Andreja Graha Whatmougha za generalnega direktorja RTVS januarja 2021 nezakonito. Kandidat po mnenju sodišča ni izpolnjeval pogoja o vodstvenih izkušnjah za vodenje takšne organizacije. 

Programski svet je Graha Whatmougha za generalnega direktorja imenoval na seji 25. januarja 2021. Ponovno so Graha Whatmougha imenovali za generalnega direktorja marca lani, ko se je oblikovala nova sestava programskega sveta RTVS. Za takšno potezo se je Grah Whatmough odločil, ker je želel preveriti, ali ima zaupanje sveta v novi sestavi. Ob tem je treba dodati, da na ponovljenem razpisu od kandidata niso več zahtevali triletnih vodstvenih izkušenj. 

dezurni@styria-media.si


 

Komentarjev 10
  • Avatar Marie Cankar
    marie3 16:07 15.marec 2023.

    Malo traja, ampak vsi janseviki bodo na koncu koncali tam kjer jim je mesto.

  • robi2107 13:49 15.marec 2023.

    Sem tik pred tem, da odjavim to sranje, pa naj si jo sami gledajo.

  • leonardo 13:46 15.marec 2023.

    Oh ne, ta ni domišljav, ta je butast.