Slovenija
232 ogledov

Grajski hrib so izpustili

Simona Remih: "Če bi bil pri oceni poudarek na trenutnih tržnih cenah nepremični Žurnal24 main
Popis nepremičnin v MOL. Intervju s Simono Remih, načelnico na MOL.

Za koliko nepremičnin je Mestna občina Ljubljana (MOL) sploh dobila obvestila Geodetske uprave RS (Gursa)?
Za okoli 50 tisoč.

Koliko časa bo trajalo, da boste vse pregledali?
Do roka, ki se je iztekel, 25. januarja, smo pregledali vse naše nepremičnine, za katere je bilo treba podati pripombe na vrednost nepremičnine. Druge podatke – kontrole površin, solastniških deležev, ugotavljanje lastništva in vsega drugega – nameravamo urediti do konca leta.

So bile med popisanimi nepremičninami ob stavbah in mestnih zemljiščih vključene javne površine?

Tudi. Število vseh teh še ni znano. Na začetku smo dobili nekaj obvestil, vendar pa ne govorimo samo o MOL, ampak o vseh javnih zavodih, javnih ustanovah (šole, vrtci …), društvih, vseh naših upravljalcih. Obvestila smo tako dobivali na različne naslove. Vsem omenjenim smo dali navodila, naj pripombe, ki jih bodo posredovali Gursu, v vednost posredujejo tudi nam. Kot matični oddelek vodimo celotno evidenco nepremičnin.

 Tiskanih obvestil so dobili za okoli 300 nepremičnin. Preostale podatke so pridobili s kodo prek spletne aplikacije, je pojasnila načelnica mestnega oddelka za ravnanje z nepremičninami MOL Simona Remih. V začetni fazi obveščanja MOL tako ni dobila vseh podatkov o nepremičninah, na primer za grajski hrib.

Kakšne pripombe ste do zdaj sporočili Gursu?
Pripombe smo dali predvsem na višje vrednosti poslovnih prostorov, zavedamo pa se, da bodo upoštevane le, če bo več takih pritožb za istovrstne nepremičnine na istem območju. Previsoko ocenjeno vrednost smo največkrat ugotovili ne zaradi lokacije same, temveč zaradi slabšega stanja nepremičnine. Osredotočili smo se predvsem na tiste, ki so bile ocenjene na več kot dva tisoč evrov na kvadratni meter. Cene so se sicer gibale od 1.300 pa tudi do šest tisoč evrov na kvadratni meter. Pritožili smo se na vrednosti za približno 800 poslovnih prostorov.

Presenetil me je podatek, da ste dobili 70 odstotkov popisanih nepremičnin, ki niso v vaši lasti. Za kakšne nepremičnine je šlo?
En sklop teh podatkov se nanaša na stanovanja, kupljena po stanovanjskem zakonu. Lastniki so postale fizične osebe in se niso vpisali v zemljiško knjigo. Zakonodaja v preteklosti je bila žal taka, da vpis ni bil tako pomemben za pravni promet z nepremičninami. Vedeti pa moramo, da popisani podatki več ali manj izhajajo iz stanja v zemljiški knjigi.

Kaj pa nepravilnosti, ki ste jih ugotovili v popisu?
Gre za več ločenih zadev. V postopku evidentiranja nepremičnin smo primerjali podatke Gursa s podatki v evidenci MOL, ki jo moramo sicer posodobiti in uskladiti s stanjem v naravi, v zemljiški knjigi in katastru.

So se na vas obračali meščani?
Opazili smo bistveno več vlog in strank. Vse lastnike je projekt spodbudil, da so začeli urejati svojo lastnino. Če je bila lastnina napisana nanje namesto na občino, so želeli, da se stanje uredi.

Kolikšna je skupna vrednost mestnih nepremičnin glede na obvestila Gursa?
O ocenjeni vrednosti mestnih nepremičnin v tej fazi postopka množičnega vrednotenja še ni mogoče govoriti, ker je rok za urejanje lastništva in drugih karakteristik, ki vplivajo na vrednost, še odprt.

Koliko nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča je MOL plačala lani?
Skupaj smo v blagajno MOL in primestnih občin plačali dobrih 373 tisoč evrov, večinoma MOL. Ob tem je treba pojasniti, da je MOL zavezanka za plačilo izključno za nepremičnine v njeni lasti, ki jih ne zasedajo drugi uporabniki, na primer najemniki.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.