Slovenija
16 ogledov

Grand Canyon na Marsu

Kanjon na Marsu. Za predstavo; med najnižjo in najvišjo točko površja na sliki j Žurnal24 main
Sonda Evropske vesoljske agencije (EVA), ki opazuje planet Mars, je posredovala zanimive fotografije pravcatega velikega kanjona.

Sonda z imenom "Mars Express" je 300 kilometrov nad površjem rdečega planeta s pomočjo posebne kamere, ki so jo razvili nemški znanstveniki, zabeležila podobe kanjona, globokega kar 8000 metrov, iz katerega sredine se vzpenja gora, visoka skoraj 7000 metrov.

Kam je izginila voda?
Kanjon z goro v sredini je pravzaprav del velike, kar 3000 km dolge razpoke na površju Marsa, ki ni nič drugega kot skupek večih kanjonov. Po velikem kanjonu ne teče nobena reka, glede na do sedaj znane podatke o kamninski sestavi Marsa, pa znanstveniki EVA sklepajo, da je bil v preteklosti prav gotovo napolnjen z vodo. Vrhnjo plast kanjona med drugim tvorijo hidratizirani sulfati, kot denimo kizerit, ki lahko nastanejo samo v reakciji, kjer "sodeluje" voda. Od kod je voda prišla v kanjon in kako je izginila, ostaja nerešeno vprašanje. Soteska kanjona naj ne bi imela nobenih izvirov in ponorov oziroma kanalov, v katerih bi se lahko pretakala voda.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.