Slovenija
15 ogledov

Grčija morda ob pomoč

Grški finančni minister George Papakonstantinu je prepričan, da bodo dobili dena Žurnal24 main
Grčija zaradi neuresničevanja obljub, ki jih je dala, ko sta ji EU in IMF obljubila pomoč, morda ne bo dobila pete tranše posojila.

Grki so z veseljem sprejeli denar, ko je bila država praktično na robu bankrota, z malo manjšim veseljem pa so se lotili izpolnjevanja varčevalnih ukrepov.

Stvari so prišle tako daleč, da bo Grčija morda ostala brez pete tranše posojila, ki znaša 12 milijonov evrov, dobili pa naj bi jo junija.

Premier Borut Pahor in njegova slovaška kolegica Iveta Radičova sta danes v Ljubljani razpravljala tudi o vprašanju prestrukturiranja dolga Grčije. Pahor je na novinarski konferenci poudaril, da Slovenija ne bo znova posodila denarja Grčiji, če ne bo dobila zagotovil, da ga bo dobila nazaj. Padičova pa meni, da je prestrukturiranje nujno.

Odločilna bo revizija
Izplačilo bi lahko blokirala tako Mednarodni denarni sklad kot tudi Evropska unija."EU za izplačilo junijske tranše posojila Grčiji postavlja enake pogoje kot IMF. Situacija je zelo resna," je za nemški Spieghel dejal evropski komisar za denarne in gospodarske zadeve Olli Rehn.

Odločitev bodo sprejeli po četrtletni reviziji grških financ. Po poročanju časnika Spiegel pa ta za Atene ne bo ugodna – kazala naj bi namreč, da Grki ne izpolnjujejo nobene od proračunskih obljub, ki so jih dale ob lanski potrditvi 110 milijard evrov vrednega posojila s strani držav EU in IMF.

IMF je Grčijo že v četrtek pozval, naj sprejme bolj učinkovit finančni načrt in nove politične akcije, s katerimi bo lahko izpolnila obljube.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.