Slovenija
18 ogledov

Grčija pred najbolj kritičnima mesecema

Grčija EPA
Predstavniki trojke – Evropske komisije, Evropske centralne banke (ECB) in Mednarodnega denarnega sklada (IMF) – se bodo v torek vrnili v Atene, kjer bodo preučili potek izpolnjevanja zavez, ki jih je Grčija dala v zameno za pomoč. Od ugotovitev bo odvisno, ali bo država dobila nov obrok posojila.

Trojka bo raziskala, kako namerava grška vlada spraviti v tek nepriljubljene strukturne reforme. Zanima jo predvsem, kaj je z napovedanim krčenjem javne porabe.

Grške oblasti so namreč v okviru februarja letos podpisanega dogovora obljubile, da bodo med letoma 2013 in 2014 v javne finance zarezale še za 11,5 milijarde evrov. Načrt varčevanja naj bi predstavile junija, a tega niso storile. Atene močno zamujajo tudi z izvajanjem načrta privatizacije državnega premoženja.

Prav od poročila trojke bo odvisno, ali bo Grčija do septembra prejela novo tranšo posojila držav z evrom in IMF, vredno 31,5 milijarde evrov, ali ne.

Če grška vlada teh sredstev ne bo prejela, ne bo uspela servisirati državnega dolga. Prav tako ne bo sposobna izplačati plač in pokojnin.

Spet se omenja drahmo

"Meseca, ki sta pred nami, sta najbolj kritična," je v nedeljo ocenil Kostis Hacidakis. "Ni več časa za odlaganje. Država je v urgentnem položaju," je dejal za časnik Etnos. "Če sedanji vladi ne bo uspelo, bo naslednja vlada znova delala z drahmo," je napovedal.

Nova konservativna vlada Antonisa Samarasa je sicer upala, da bo lahko čas za fiskalne prilagoditve podaljšala za dve leti, saj naj bi nepričakovano huda recesija onemogočila uresničitev prej pripravljenih načrtov o proračunskih prihodkih.

Proračunski prihodki so bili tako v prvih šestih mesecih od pričakovanih nižji za 1,5 milijarde evrov.

"Grčija preživlja krizo, kot je v času miru še ni bilo," je Samaras v nedeljo dejal nekdanjemu ameriškemu predsedniku Billu Clintonu. "Smo že v petem letu recesije. To je naša verzija velike depresije," je ocenil.

A grške prošnje očitno ne bodo uslišane. Evrske države in IMF so dali Atenam že vedeti, da niso v položaju, da bi lahko zahtevale več časa, saj z reformami, h katerim so se zavezale, že močno zamujajo. Do zamude je sicer deloma prišlo tudi zaradi predčasnih parlamentarnih volitev. Te so bile letos dvakrat.

Schäuble: Treba je počakati na ugotovitve trojke

Oglasil se je tudi nemški finančni minister Wolfgang Schäuble. V danes objavljenem pogovoru za nemški časnik Bild je izpostavil, da morajo Atene podvojiti svoj trud za izpolnitev zavez za drugi sveženj finančne pomoči.

Ali bo močno zadolžena država ostala v območju evra, ni želel napovedati. Dejal je le, da je treba počakati na oceno trojke. "Ko bo poročilo trojke pripravljeno, se bo sestala evroskupina," je povedal.

Grčija trenutno črpa sredstva že iz drugega programa pomoči s strani mednarodnih partneric in IMF, potrjenega konec februarja letos. Skupno naj bi prejela okoli 240 milijard evrov, zasebni upniki pa so ji poleg tega odpisali za več kot sto milijard evrov dolgov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.