Slovenija
29 ogledov

Grčija v delnem bankrotu

Grčija Reuters
Grčija je delno že v bankrotu, vsaj če sodimo po novi oceni, ki jo je državi dala bonitetna agencija Standard & Poor's.

Standard & Poor's je namreč oceno s CC znižala na C, kar je najnižja možna ocena in pomeni delni bankrot.

Vse odvisno od zasebnih upnikov

Če bo zamenjava grških državnih obveznic, s katero naj bi zasebni upniki Atenam odpisali do 107 milijard evrov dolga, uspešna, bi lahko Standard & Poor's oceno zvišal.

Dogovor o drugem paketu pomoči Grčiji, ki so ga finančni ministri držav v območju evra dosegli prejšnji teden, vključuje 130 milijard evrov javne pomoči in večji prispevek zasebnih upnikov, kot je bilo sprva predvideno. Ti bodo Atenam predvidoma odpisali za 53,5 odstotka nominalne vrednosti dolga, kar naj bi znašalo okoli 107 milijard evrov.

Grčija je zasebne upnike, ki imajo v lasti za okoli 206 milijard evrov grških državnih obveznic, v petek tudi uradno povabila k zamenjavi obveznic. Atene bodo operacijo izvedle le, če jim bo uspelo zamenjati vsaj 75 odstotkov skupne nominalne vrednosti obveznic.

Znano 12. marca

Zamenjava obveznic naj bi bila končana okoli 12. marca. Če bo do zamenjave obveznic takrat res prišlo, bo Standard & Poor's verjetno ocenil, da je delni bankrot mimo in oceno dolga zvišal na CCC.

Če ponudbe za zamenjavo obveznic ne bo sprejelo dovolj zasebnih upnikov, bo Grčijo po mnenju Standard & Poor's doletela takojšnja plačilna nesposobnost.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.