Slovenija
21 ogledov

Grčiji 30 milijard evrov?

Predsednik vlade George Papandreou. (Foto: Reuters) Žurnal24 main
Grške oblasti so začele priprave na možno prošnjo za sprožitev mehanizma za finančno pomoč evroskupine in Mednarodnega denarnega sklada (IMF).

Predsednik grške vlade George Papandreou je ob tem zatrdil, da se bodo za tak korak odločili, če bo to v nacionalnem interesu. "Opravljamo vse pripravljalne korake, ki so potrebni za morebitno prošnjo za pomoč," je Papandreu povedal pred poslanci grškega parlamenta.

Grčija je že v četrtek sporočila, da se želi z Evropsko komisijo, Evropsko centralno banko (ECB) in IMF pogovoriti o dolgoročnem programu ekonomskih politik, ki bi jih s finančno pomočjo podprle države članice evrskega območja in IMF, če bi grške oblasti za to zaprosile. S tem naj bi razčistili, pod kakšnimi pogoji bi Atene sploh dostopale do finančne pomoči.

Finančni ministri so v nedeljo dosegli dogovor o še zadnjih podrobnostih mehanizma pomoči Grčiji. Evroskupina je Grčiji v prvem letu po sprožitvi mehanizma pripravljena posoditi do 30 milijard evrov po okoli petodstotni obrestni meri. Predsednik evroskupine Jean-Claude Juncker je zatrdil, da zaenkrat še ni nobenih znakov, da bi v Atenah utegnili kmalu zaprositi za sprožitev.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.