Slovenija
21 ogledov

Grčiji izbrisali sto milijard evrov dolga

Denar. iStockphoto
Bonitetna agencija Standard & Poor's (S&P) je Grčiji zvišala kreditno oceno za štiri stopnje na CCC.

Po uspešni izvedbi delne zamenjave grškega dolga za nove obveznice je bonitetna agencija Standard & Poor's (S&P) zvišala kreditno oceno te močno zadolžene države. Ocena se je zvišala za štiri stopnje na CCC, obeti so stabilni, so sporočili s sedeža S&P. Grške državne obveznice sicer tudi z novo oceno veljajo za močno tvegano naložbo, ocena pa naj se v kratkem ne bi več spreminjala, saj so obeti stabilni. V S&P so ob tem spomnili na zavezo vlade v Atenah za izboljšanje javnofinančnega položaja. Vsekakor je država pred velikimi gospodarskimi in političnimi izzivi.

Zasebni upniki ostali brez 75 % naložb

Pred tem je bila bonitetna ocena Grčije na ravni delnega bankrota. V S&P so že marca napovedali, da jo bodo zvišali, ko bo Grčija z zasebnimi upniki zaključila postopek zamenjave obveznic, sicer največjega v zgodovini. Zaključili so ga 25. aprila. Posel je izbrisal sto milijard evrov grškega dolga, zasebni upniki pa so se morali odreči približno 75 odstotkom realne vrednosti naložbe.

Zamenjava obveznic je bila eden od pogojev, da lahko Grčija še naprej prejema mednarodno denarno pomoč in dolg, ki je lani znašal približno 165 odstotkov bruto domačega proizvoda (BDP), do leta 2020 zniža na približno 120 odstotkov BDP.

S finančnega ministrstva so 25. aprila sporočili, da so v okviru odpisa dolga s strani zasebnih upnikov zamenjali obveznice s skupno nominalno vrednostjo 199 milijard evrov, medtem ko je bilo do zamenjave upravičenih za 205,5 milijarde evrov grških vrednostnih papirjev v lasti bank, pokojninskih skladov in drugih zasebnih lastnikov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.