Slovenija
0 ogledov

Grčiji posojen denar je izgubljen

reševanje evra Shutterstock
Državljani Francije, Nemčije, Španije in Italije - štirih najpomembnejših držav območja evra - dvomijo, da bo Grčija obdržala skupno evropsko valuto.

Sami ostajajo medtem nanjo izjemno navezani, po poročanju tujih tiskovnih agencij razkrivajo  objavljeni rezultati javnomnenjske raziskave evropskega inštituta Ifop-Fiducial.

Grčiji posojen denar je izgubljen denar, saj ga Atene nikoli ne bodo mogle odplačati, meni 85 odstotkov Francozov, 84 odstotkov Nemcev, 72 odstotkov Špancev in 65 odstotkov Italijanov.

Enako črnogledi so bili sodelujoči v raziskavi glede težav, ki bodo območje evra doletele, v kolikor Evropa ne bo zmogla rešiti problema velikega grškega dolga. 84 odstotkov Francozov, 76 odstotkov Nemcev, 90 odstotkov Špancev in 88 odstotkov Italijanov namreč meni, da se bodo v tem primeru težave za Evropo "nevarno povečale".

Da bo Grčiji z lastnim trudom in s pomočjo Evropske unije uspelo zmanjšati dolg in proračunski primanjkljaj, meni le 39 odstotkov Francozov, 27 odstotkov Nemcev in 44 odstotkov Špancev. Nekoliko bolj optimistični so le Italijani. V možnost pozitivnega scenarija jih verjame 56 odstotkov.

Izključitev Grčije iz območja evra v primeru, da ji ne uspe zmanjšati dolga, sicer podpira skoraj 80 odstotkov Nemcev, naklonjeni pa sta ji tudi dve tretjini Francozov in približno polovica Špancev ter Italijanov.

V primerjavi s prejšnjo tovrstno raziskavo, izvedeno novembra 2011, je sicer med Nemci in Francozi zaznati nekaj več popustljivosti. Novembra je bilo namreč izključitvi Grčije iz območja evra naklonjenih 81 odstotkov Nemcev in 73 odstotkov Francozov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.