Slovenija
28 ogledov

Gre Avstralija po poti Španije?

Sydney Shutterstock
Avstralski podpredsednik vlade Wayne Swan je zavrnil ocene, da tamkajšnjemu gospodarstvu grozi kriza, podobna španski. Na to je pred dnevi opozoril nekdanji ekonomist za Azijo in Pacifik pri Morgan Stanley Andy Xie.

"To je absurd – avstralsko gospodarstvo in njegovi temelji so zelo trdni. Na letni ravni beležimo štiriodstotno gospodarsko rast v letošnjem in prihodnjem letu bomo rasli hitreje kot katerakoli druga razvita država," je dejal Swan za ameriško televizijsko postajo CNBC.

Med drugim je tako opozoril, da v letošnjem in prihodnjem letu načrtujejo proračunski presežek, beležili bodo nizko brezposelnost in odprtje velikega števila novih delovnih mest ter rekordne investicije v energetiki. "Na katerem planetu on živi?" se je še vprašal.

Prevelika odvisnost od Kitajske

Neodvisni ekonomist Xie, ki je s svojimi izjavami že večkrat presenetil, namreč trdi, da bi lahko Avstalija zaradi prevelike odvisnosti od izvoza na Kitajsko postala nova Španija. Xie namreč meni, da se kitajsko gospodarstvo ohlaja hitreje, kot pa to kažejo uradni statistični podatki.

Eden izmed glavnih motorjev avstralskega gospodarstva je tamkajšnji rudarski sektor, ki predstavlja sedem odstotkov celotnega avstralskega BDP in polovico celotnega izvoza države.

"V Španiji so bile državne obveznice tisto, kar je privabljalo tuje investitorje. Tujci so na veliko kupovali španske obveznice, saj so bile zaradi visokih donosov zelo atraktivne. Ta tuji denar je nato povzročil napihovanje nepremičninskega balona," pravi ekonomist.

V primeru Avstralije investitorji množično vlagajo v rudarski sektor. Xie tako verjame, da bi lahko imel pok avstalskega rudarskega balona katastrofalne posledice za državo.

Grozeč nepremičninski balon

Ob tem pa se ne sme spregledati tudi naraščanje cen nepremičnin v nekaterih delih Avstralije. V zadnjih desetih letih so se tako ponekod nepremičnine na leto podražile za deset odstotkov. Ko se bo kitajsko povpraševanje po avstralskih dobrinah začelo zmanjševati, bi to lahko imelo po mnenju ekonomista negativne posledice tudi na nepremičininski trg.

"Ko bodo začele padati cene surovin, bo manj zanimanja tudi za rudnine in zgodil se bo pok nepremičninskega balona," pravi in dodaja, da bo pok nepremičninskega balona prav tako prizadel bančni sistem.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.