Slovenija
30 ogledov

Gre denar za veselice?

Stanko Baluh in László Göncz sta prepričana, da v preteklosti ni bilo nepravilno Žurnal24 main
Ovadba. Policija preiskuje transparentnost porabe sredstev madžarske manjšine. Dosedanji nadzori niso pokazali kršitev.
Poslanec v ban kolegom
Odziv. Na dogajanje v Moravskih Toplicah se je odzval tudi madžarski poslanec v DZ László Göncz. Pravi, da je z dogajanjem seznanjen. “Konkretno zadevo je treba najprej pregledati in raziskati, šele potem je moč soditi. Ni prav, da bi se koga očrnilo kar tako. Verjamem, da je bila večina denarja porabljena upravičeno.”

Kriminalisti preiskujejo domnevno neracionalno trošenje finančnih sredstev madžarske narodne skupnosti Občine Moravske Toplice.

Skopi komentarji
Kriminalisti so ovadbo prejeli marca, primer pa je še v predkazenskem postopku,” je pojasnil Jožef Prša iz Policijske uprave (PU) Murska Sobota. Da so seznanjeni z anonimno ovadbo, pa je pojasnila tudi Zsuzsi Vugrinec, predsednica Madžarske narodnostne samoupravne skupnosti Občine Moravske Toplice. “Imeli smo izredno sejo, na kateri smo obravnavali to problematiko. Prijava se nanaša na delovanje skupnosti v letu 2009. S kriminalisti bomo sodelovali. Dali jim bomo vse zahtevane dokumente. Več pa do sklepa postopka ne želim komentirati,” je povedala Vugrinčeva.

Kriminalisti tudi na občini
V uredništvo smo prejeli več pisem, v katerih bralec opozarja na netransparentno delitev sredstev, ki jih država nameni Madžarom, živečim v Sloveniji. “Tu ni nobenega nadzora, kam gre denar, ki ga od urada za narodnosti dobijo občine, kjer živijo Madžari. Denar se porabi za veselice, kosila in še bog ve kaj,” je navedel bralec (njegovo ime hranimo v uredništvu).

Naj pojasnimo, da Urad Vlade RS za narodnosti vsako leto nameni določena sredstva občinam, v katerih živijo Madžari. Za letos je Občini Lendava zagotovljenih 301 tisoč evrov, Občini Moravske Toplice 153 tisoč, Dobrovniku 156 tisoč, občini Šalovci in Hodoš pa dobita po okoli 68 tisočakov. “Ta sredstva so namenjena za dvojezično delovanje občinske uprave in za delovanje občinske samoupravne narodne skupnosti. Za notranja razmerja se dogovorijo sami,” pa je pojasnil Stanko Baluh, direktor urada za narodnosti. Urad je tudi glavni nadzornik porabe omenjenih sredstev. Po Baluhovih navedbah dosedanji nadzori niso pokazali, da bi občine za dvojezičnost in druge ustavne pravice zagotovljena sredstva uporabljale v druge namene, saj jim za delovanje na tem področju in za delovanje občinskih samoupravnih narodnih skupnosti sredstev navadno celo primanjkuje. So pa kriminalisti obiskali tudi Občino Moravske Toplice, kjer so prepričani, da so njihov del sredstev za Madžare porabili upravičeno in zakonito. “Kaj je skupnost počela s svojo polovico, ki jim jo nameni občina, pa jaz ne vem,” je dejal Alojz Glavač, župan Moravskih Toplic.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.