Slovenija
22 ogledov

Gre EU po poti Sovjetske zveze?

(Foto: Reuters) Žurnal24 main
Legendarni investitor George Soros je krizo v evroobmočju primerjal z dejavniki, ki so vodili v razpad Sovjetske zveze na začetku 90. let prejšnjega stoletja.

"Evropa je Sovjetski zvezi podobna v tem, da ima kriza v evroobmočju potencial uničenja in spodkopavanja Evropske unije," je po poročanju The Wall Street Journala dejal Soros. "Z globoko socialno, ekonomsko in moralno krizo, v kateri je Evropa, lahko vidimo podoben proces dezintegracije."

Soros, ki je bil rojen v Budimpešti, pogosto obišče rodno Madžarsko in svetuje tamkajšnjim politikom in prebivalcem. Prejšnji teden je močno odmeval njegov komentar, ki ga je dal na konferenci na Danskem. Dejal je, da kriza evroobmočja "še ni končana in da gre v napačno smer".

"Evro spodkopava politično povezanost Evropske unije, in če se bo tako nadaljevalo, bi lahko Evropsko unijo celo uničil," je dejal po poročanju Reutersa.

Na začetku aprila pa je napovedal, da EU ne bo preživela trenutne krize, če ne bo prevladala bolj pragmatična nemška politika. "Evropa se sooča z dolgoročno ekonomsko stagnacijo ali še huje," je dejal na konferenci v Berlinu.

Nemška centralna banka in ustavno sodišče po njegovem mnenju z vso silo podpirata zakone, za katere je dokazano, da ne delujejo. In da kriza grozi "še vedno nepopolni politični uniji".

Po njegovem mnenju so Japonska in države Latinske Amerike šle skozi podobne težave in so preživele, toda EU ni država in "malo verjetno je, da bo preživela".

Komentarjev 1
  • Pepi 21:03 24.april 2012.

    Iz njegovih ust,v božja ušesa,to je blo jasno vsakemu normalnemu,da to ne more preživet,kaj imamo od te tako opevane evrope,ja cene,plače,pa so še zmer Jugo-Slovenske,