Slovenija
25 ogledov

Gre uran iz Kopra v ponedeljek?

Radioaktivni odpadek Shutterstock
Tržaški Il Piccolo piše, da bo ladja z radioaktivnim tovorom odpeljala tovor najprej iz Kopra, se dodatno naložila v Trstu in odplula proti ZDA.

S sedmega pomola tržaškega pristanišča bo v ponedeljek odplulo pet kilogramov urana, ki ga bodo po italijanskih cestah do pristanišča pripeljali z blindiranim konvojem. Promet bo začasno ustavljen, piše tržaški dnevnik Il Piccolo.

Destinacija tega urana je enaka kot za nevarni tovor, ki bo istega dne odplul proti ZDA iz koprskega pristanišča, le da gre za radioaktivne odpadke iz Avstrije, je še zapisal omenjeni časopis. Radioaktivni tovor iz Avstrije bodo naložili v Kopru, nato pa bo ladja prevzela še italijanske jedrske odpadke. Skupaj naj bi v ZDA odpeljala okoli 20 sodov radioaktivnih snovi.

V Sloveniji skrivnostni

Slovenska vlada je sredi septembra obravnavala informacijo o nameravanem tranzitu jedrskih snovi prek območja naše države; kdaj naj bi se zgodilo, razen da "jeseni", je ostalo skrivnost. O tem smo neuspešno spraševali v Luki Koper, pa tudi na upravi za jedrsko varnost ostajajo redkobesedni. "Kaj piše in od kod dobiva informacije Il Piccolo, žal ne vem. Vem pa, kaj vam smem in česa ne smem povedati. Žal vam bom lahko povedal vse podrobnosti šele post festum," nam je sporočil Andrej Stritar, direktor uprave za jedrsko varnost.

Kot pravi, datuma prevoza iz varnostnih razlogov ne smejo objaviti, dokler jedrsko gorivo ne bo doseglo svoje končne destinacije. "Javna objava krajev in datumov posameznih faz prevoza pa bi potencialno lahko pomagala tistim, ki imajo morebitne zle namene," še pravi Stritar.

Doslej štirikrat

Jedrsko gorivo (sveže ali izrabljeno) oziroma visoko obogateni uran se že več kot deset let vrača v države dobaviteljice, to je v ZDA ali Rusijo. Taki prevozi so menda razmeroma pogosti. V zadnjem desetletju so čez slovensko ozemlje potekali štirikrat. Prevozi potekajo skladno z zahtevami mednarodnih konvencij o prevozu nevarnega blaga.

Tokrat bi šel prevoz po cestah med Dunajem in pristaniščem v Kopru, nato pa bi bila pošiljka z ladjo odpeljana v ZDA, kjer bi jo trajno shranili ali odložili. Za tak prevoz morajo biti izdana ustrezna dovoljenja, zagotovljeno fizično varovanje ter izpolnjeni vsi drugi pogoji za zagotavljanje varnosti pošiljke. "Dosedanje izkušnje kažejo, da je tveganje za zdravje ljudi in okolje majhno ter da do zdaj v svetu ni bilo omembe vrednih nezgod pri takih prevozih," so še zapisali na upravi za jedrsko varnost.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.