Slovenija
38 ogledov

Gre za blatenje celotnega zdravništva in zdravstva

nevrološka klinika Anže Petkovšek
Vodstvo UKC ob koncu roka, ki ga postavila ministrica za zdravje sporoča, da se ne pustijo ustrahovati in ne bodo odstopili. Vodilni v UKC so namignili, da je delni povod za gonjo proti njim tudi napovedana zdravniška stavka.

Nihče izmed vodilnih v ljubljanskem UKC ne bo odstopil.  Tako so se odločili po sestanku strokovnega sveta, kjer so obravnavali tudi primer Ivana Radana, zdravnika, ki je osumljen sedmih umorov na nevrološki kliniki in zahtevo ministrice Milojke Kolar Celarc, naj vodstvo UKC in strokovni direktor nevrološke klinike odstopijo.

"V zadnjih desetih dneh smo doživeli, da so insinuacije postale čisto zlato. Kot dejstvo jemljemo, da je Radan, ki je šele obtožen, ubil sedem ljudi," opozarjajo. Primer Radan je prišel kot naročeno, so dejali odgovorni. Kot pravijo pristojni, so prav zaradi vseh informacij, ki krožijo, odredili izredni interni nadzor in preverili očitke. "To smo storili tudi, ko se je primer Radan začel. Kot veste, UKC ni v tem primeru ničesar skrival!"

V primeru odstavitve, bodo odstopili vsi

Strokovni direktor UKC, Sergej Hojker je na današnji novinarski konferenci dejal, da je strokovni svet podprl delo ožjega vodstva UKC, ob tem pa so sprejeli izjavo, da bo v primeru odstavitve vodstva, odstopil celoten strokovni svet. "To kar se dogaja ni uperjeno samo proti UKC Ljubljana, gre za blatenje celotnega slovenskega zdravništva in zdravstva," je še dodal Hojker, ki upa, "da bo politiko prešinilo, kaj pravzaprav počne." 

Predstojnik nevrološke edini ponudil odstop

Predstojnik nevrološke klinike David B. Vodušek naj bi po poročanju Dela ministrici v elektronskem pismu sicer ponudil odstop, a ga zdaj strokovni svet očitno ne bo sprejel: "Spoštovana gospa ministrica, kot je znano, sem zelo hitro po zapletu na Nevrološki kliniki prevzel kot njen strokovni direktor objektivno odgovornost in ponudil odstop. Ta sicer tedaj ni bil sprejet, svoje zavedanje objektivne odgovornosti oziroma pripravljenosti odstopiti pa sem tudi kasneje oziroma nedavno javno povedal. Zato mene k temu ni treba pozivati. Iz vaše dikcije sklepam, da ste moj odstop sprejeli," je po poročanju Dela v elektronskem pismu ministrici Vodušek.

V skladu s postopkom morata sicer odstop strokovnega direktorja nevrološke klinike najprej sprejeti v. d. generalnega direktorja Simon Vrhunec UKC in strokovni direktor UKC prof. dr. Sergej Hojker.  Slednji je dejal, da je zanj Vodušek, kljub ponujenemu odstopu, še vedno strokovni direktor nevrološke klinike: "S strokovnim direktorjem UKC sva sklenila, da ne sprejmeva tega odstopa," je na tiskovni konferenci dejal Hojker.

Postopki o odvzemu Radanove licence so že stekli

Današnja odločitev razsodišča zdravniške zbornice druge stopnje v primeru Radan naj bi bila znana v tednu dni, je pojasnil predsednik zbornice Andrej Možina, ki pričakuje predlog za odvzem licence. Postopek odvzema licence je zapleten, vendar so priprave že stekle, je dodal Možina: "Tožilstvo smo že zaprosili za vso dokazno gradivo, prav tako smo ministrstvo za zdravje zaprosili za izsledke upravnega nadzora, hkrati je že imenovana ekspertna komisija zbornice, ki bo šla v nadzor na nevrološko kliniko. S tem bodo zbrani dokazi najvišje verodostojnosti, da bomo prišli do končnega epiloga.

Komentarjev 16
  • IZABELA 11:26 27.maj 2015.

    torej si eden iz med tistih, ki nimaš jajc spregovorit...brezveze

  • dragec 11:17 26.maj 2015.

    DELAM, žal,zaradi službe morem biti anonimen

  • Janez_53 09:41 26.maj 2015.

    Ministrica pa res ni kriva za vso nesnago, ki se je leta nabirala! Je pa res, da bi že od začetka morala bolj odločno nastopiti, ne pa zavlačevati z reformo.