Slovenija
49 ogledov

Gre za kolobarjenje delovnih mest

Naj deset delodajalcev in poklicev. Žurnal24 main
Delodajalci. Na veliko objavljajo prosta delovna mesta, zaposlujejo pa ne vsi.

Delovna mesta. Včeraj je bilo na spletni strani zavoda za zaposlovanje objavljenih 1.812 prostih delovnih mest, poleg tega na posebnem seznamu več kot 900 takih, kjer delodajalci želijo le javno objavo, kandidatov pa ne. Tudi avgusta so delodajalci največ iskali delavce v predelovalnih dejavnostih in zidarje, kar je trend že zadnjih pet mesecev.

“V gradbeništvu statistični podatki kažejo neko formalno sliko, da se dviga število prostih mest, v bistvu pa gre za kolobarjenje z delavci: z zavoda poberejo delavca za en mesec ali dva, ga odpustijo in poiščejo drugega,” razlaga Goran Lukič iz zveze svobodnih sindikatov.

Že vnaprej oddano

Po njegovih besedah nekateri delodajalci tudi objavljajo delovna mesta, a v resnici ne zaposlujejo, ker so mesta že dogovorjena. “Tako se ustvarja vtis, da je v Sloveniji na voljo ogromno delovnih mest,” pojasnjuje Lukič. Kot pravi, “je to zelo frustrirajoče za iskalce zaposlitve, saj ti ne poznajo ozadja objave in čakajo na prosto delovno mesto oziroma odgovor delodajalca, ki pa ga pogosto sploh ni”.

Boniteta za odpuščanje

Na naše vprašanje, ali delodajalci podjetju, s tem ko objavljajo potrebe po novih kadrih, lahko zvišujejo bonitetno oceno, Klara Stanič iz slovenskega Cofacea odgovarja, da ne. “Pri podjetjih se sicer gleda, ali je določen procent delavcev odpuščen. Včasih ni ne pozitivno ne negativno, ali zaposluješ ali ne,” pravi. Tujci, kot dodaja, na zmanjševanje delovne sile prej gledajo pozitivno, saj to pomeni zmanjševanje stroškov.

Medtem ko se je julija povpraševanje po delavcih zmanjšalo, se je avgusta znova povečalo. Delodajalci so avgusta prijavili 17.237 prostih delovnih mest, kar je skoraj 11 odstotkov več kot julija in dobrih 15 odstotkov več kot avgusta lani.

Najvišji porast je nasploh – tudi v primerjavi s prvimi osmimi meseci lani – prav v gradbeništvu in predelovalni dejavnosti.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.