Slovenija
8 ogledov

'Gre za kvaziodličnost'

Vseh osem izbranih centrov prihaja s področja naravoslovja. Žurnal24 main
Razpisu ministra za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo Gregorja Golobiča za 80 milijonov evrov očitajo koruptivnost.
 
 

Upam, da Golobiču, ki ni izkusil dosti znanosti na svoji koži, ne bo treba vračati teh 80 milijonov.

Borut Štrukelj, fakulteta za farmacijo

 
Ministrstvo bo v obdobju 2009–13 razdelilo 77,5 milijona evrov sredstev. Po besedah ministra Gregorja Golobiča z razpisom želijo krepiti in razvijati čim kakovostnejšo znanost. Iz državnega proračuna je šlo 15 odstotkov sredstev, ostalo pa iz evropskih sredstev.

Na javnem razpisu ministrstva za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo za izbor centrov odličnosti je Univerzi v Ljubljani (UL) uspelo z dvema od 21 prijav. Nekateri strokovnjaki, večinoma z naravoslovnih fakultet, so včeraj izrazili protest, saj naj bi šlo za “izčrpavanje” UL.

Na razpisu so sicer podelili nekaj manj kot 80 milijonov evrov, od 61 vlog pa si bo denar razdelilo osem centrov odličnosti.

Komel s pritožbo
Na razpisu je bil s centrom odličnosti BioMedPharm med drugim neuspešen konzorcij 25 partnerjev, med katerimi so številne fakultete UL. Radovan Komel z medicinske fakultete je že pripravil pritožbo. “Večina izbranih projektov je z Inštituta Jožef Stefan ali kemijskega inštituta,” je povedal Komel. Po njegovem mnenju gre za “hudo koruptivnost, skrajno neracionalno razdeljevanje sredstev in kvaziodličnost”, saj so od osmih izbranih centrov dobri trije ali štirje. Napovedal je, da bodo ob morebitnem neuspehu s pritožbo sprožili upravni spor in se po potrebi obrnili tudi na evropske institucije.

Predvolilni boj
Rudi Rizman, eden od dveh kandidatov v drugem krogu volitev za rektorja, je zaradi omenjene težave včeraj sklical novinarsko konferenco. Rizman priznava, da je upor naravoslovcev deloma povezan z bojem za rektorski stolček. Njegov protikandidat je namreč Stane Pejovnik, nekdanji direktor kemijskega inštituta.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.