Slovenija
17 ogledov

"Gre za političen proces"

Šrot si je le nekaj ur po hišni preiskavi privoščil kavico v središču Ljubljane. Žurnal24 main
Bavčarjev odvetnik Aleksander Čeferin je ogorčen, da so spet vsi prej izvedeli za ovadbo kot pa osumljenec in odvetnik. Ovaden naj bi bil tudi Šrot. V igri je več 10 milijonov evrov.

Policija je med preiskavo po Bavčarjevih besedah storila precej napak. Tako so mu med septembrsko hišno preiskavo zasegli in kasneje vrnili tudi steklenico konjaka, revijo Playboy, zobno ščetko in kremo za zobe. Listine, ki naj bi jih zanimale, pa da so že imeli.

Nekdanji prvi mož Istrabenza Igor Bavčar je vloženo ovadbo označil za politični proces. "Policija je ovadbo preprosto morala vložiti ne glede na to, da je jasno, da nobeno od očitanih kaznivih dejanj pri meni ni podano in da, kot je razbrati iz izjave predstavnika policije, preiskava še traja," je v sporočilu za javnost zapisal Bavčar.

Znova je zatrdil, da ni storil nobenega kaznivega dejanja in da za vsem stojijo ljudje, ki se mu želijo maščevati, pri čemer je izpostavil Zorana Jankovića.

Šrot za ovadbo izvedel iz medijev
Nekdanji prvi mož Pivovarne Laško Boško Šrot pa je za STA dejal, da je za ovadbo izvedel iz medijev. Poudarja, da med vodenjem Pivovarne ni prekoračil svojih pooblastil, ni ponarejal listin niti pridobil premoženjske koristi. Dokumenti, na katerih naj bi slonela ovadba, pa po Šrotovih besedah dokazujejo, da je Pivovarna v poslu zaslužila tri milijone evrov, od katerih je tudi plačala celoten davek od dobička.

Pranje denarja in ponarejanje poslovnih listin
"V skupini državnih tožilcev za pregon organiziranega kriminala potrjujemo, da smo v petek, 18. 12. 2009, prejeli ovadbo zoper več oseb, osumljenih kaznivih dejanj zlorabe položaja (244. člen KZ), pranja denarja (252. člen KZ) in ponareditve poslovnih listin (240. člen KZ). Več informacij vam ne moremo posredovati,"
so nam sporočili iz posebne skupine državnih tožilcev za pregon organiziranega kriminala.

Med ovadenimi naj bi bila po poročanju 24 ur zvečer na Pop Tv Bavčar in Šrot. 

Bavčarjev odvetnik Aleksander Čeferin je za zurnal24.si povedal, da o ovadbi ne ve ničesar. "Očitno pa je v tej državi ustaljena praksa, da policija v medijsko zanimivih primerih, kjer je vpletena politika, z osumljenci komunicira preko medijev. Sramota za slovensko policijo je, da jim 'uide' prav vsaka informacija, pa niso sposobni nikoli odkriti, kdo tajne informacije (predkazenski postopek je tajen) posreduje medijem. Razen če te informacije ne 'uhajajo' s soglasjem vodstva policije, česar pa ne morem verjeti, saj bi to pomenilo, da Slovenija ni pravna država," je ogorčen Čeferin.

Policija sicer pravi, da o konkretnih imenih ne more govoriti, ker preiskava še poteka. Potrdili pa so nam, da je policija prejšnji teden podala "kazensko ovadbo na vrhovno državno tožilstvo, skupino državnih tožilcev za pregon organiziranega kriminala zoper sedem fizičnih oseb in tri pravne osebe zaradi utemeljenega suma storitve več kaznivih dejanj pranja denarja, zlorabe položaja ali pravic in ponareditve ali uničenja poslovnih listin, v okviru katerih je nastala več 10 milijonov evrov velika premoženjska škoda".

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Preiskava
Kot je znano, sta se Bavčar in Šrot znašla pod drobnogledom kriminalistov konec septembra, ko so ti opravili obsežne hišne preiskave pri obeh, zasegli pa so tudi nekaj poslovne dokumentacije glede Istrabenza in Pivovarne Laško.

Predmet preiskave naj bi bil posel v zvezi z afero Mercator. Pivovarna Laško je v povezavi z nakupom Mercatorja leta 2005 kupila 7,3 odstotka Istrabenza, kasneje pa ga prodala povezani družbi z Istrabenzom. Šlo naj bi za parkiranje delnic, s čimer naj bi Laščani finančno pomagali Istrabenzu pri nakupu Mercatorja, ki je bil prevzet brez prevzemne ponudbe s strani obeh. Ob tem pa naj bi nastal sum zlorabe položaja in oškodovanja malih delničarjev Mercatorja in Istrabenza.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.