Slovenija
15 ogledov

"Gre za signal mladim, kje bo delo"

Minister Turk sprejel zlate, srebrne in pronaste olimpijce. Boštjan Tacol
Minister za izobraževanje, znanost, kulturo in šport Žiga Turk je na svojem blogu pisal o odzivih univerz na poziv ministrstva, da ponovno pretehtajo število vpisnih mest.

Žiga Turk je na blogu zatrdil, da ne gre za "nikakršne resne omejitve, zgolj signal mladim", kje bo po mnenju vlade v prihodnje delo in kje ga ne bo. Po ministrovih besedah ne moremo govoriti o resnih omejitvah, saj je tudi po vladnem predlogu vpisnih mest več, kot je 19 let stare mladine. "Vsak, 100 odstotkov generacije, se lahko kam vpiše. A je to kakšna omejitev?" se je v blogu vprašal Turk in kot primer navedel Švico, kjer študira manj kot 30 odstotkov generacije.

Vpisnih mest je po ministrovih besedah za vsako fakulteto posebej več, kot se jih tipično vpisuje v drugi letnik. Torej je mest za take, ki bodo študirali, tudi dovolj, je poudaril. Slovenija je po Turkovem mnenju med prvimi, ko gre za to, kakšen delež generacije vpisuje, in med zadnjimi v statistiki, koliko jih diplomira. Opozoril pa je še na izjave rektorjev o slabem razmerju med učitelji in študenti. "Skratka, tudi po vladnem predlogu ne gre za nikakršne resne omejitve, gre zgolj za signal mladim, za sporočilo, kje se vladi zdi, da v prihodnje bo delo in kje ga ne bo. Ampak celo to jim je preveč," je pojasnil.

Gre za "usmerjeno izobraževanje"

Po njegovih besedah vladne predloge omejitve vpisa prikazujejo kot "usmerjeno izobraževanje" in uporabljajo na prvi pogled neoliberalne argumente. "Pritožujejo se, 'da oblast bolje od konkretnega posameznika - ali skupin posameznikov in posameznih družbenih podsistemov - ve, kaj je dobro zanj samega in za državo.' Ampak v isti sapi pa državi svetujejo, da odvzame vse koncesije in prikrajša 'konkretne posameznike' za možnost izbire med eno in drugo fakulteto. Dvolično," je bil kritičen minister.

Pojasnil je, da so na ministrstvu naredili analizo zaposljivosti in preverili stanje na trgu dela, in dodal, da ničesar ne vemo o tem, na kakšnih študijah temeljijo omejitve vpisa, ki jih predlagajo univerze. Zapisal je še, da se letos nadaljuje gibanje vpisnih mest v podobnem trendu kot lani, le padanje mest na tehniki, naravoslovju, medicini, računalništvu želijo ustaviti. "Lani ni bilo o tem v tisku niti vestičke. Je bila pač neka druga vlada in drug minister. Letos gre pa 'Turk z mesarico nad humanistiko'," je pojasnil minister in za konec poudaril, da vpis politizirajo, ampak tega ne počne vlada.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.