Slovenija
44 ogledov

"Gre za vprašanje ur in dni"

Maks Tajnikar Žurnal24 main
Upravni odbor Adrie Airways se bo popoldne sestal na seji, po kateri ni izključena menjava obeh izvršnih direktorjev družbe.

Kot je danes povedal predsednik upravnega odbora Maks Tajnikar, banke upnice še vedno niso odobrile premostitvenega kredita, zatika pa se pri največji upnici NLB, kar se zdi Tajnikarju nenavadno.

Menjali bodo oba direktorja
Banke upnice naj bi sicer za podporo sanacije zahtevale menjavo glavnega izvršnega direktorja Tadeja Tufka, mediji pa so v teh dneh poročali, da naj bi tako Tufek kot drugi izvršni direktor Marjan Ravnikar s položaja odstopila sama.

Vsekakor oba ostajata v Adrii, saj je Tajnikar pojasnil, da so se že pogovarjali, kakšne obveznosti bi v tem primeru prevzela. "Gre za delo na hčerinskih družbah, in kar je zelo pomembno - obstaja visoka potreba po ustrezni primopredaji poslov. V Adrii to ni tako enostavno, zahtevamo od njiju, da sodelujeta pri tem," je poudaril.

Tajnikar meni, da ni smiselno, da bi Tufek odstopil sam, glede na to, kakšne so pogodbene obveznosti. "Kadrovske menjave v vrhu bodo pri obeh dveh izvršnih direktorjih. Kdaj bodo, pa je odvisno od tega, kako bodo tekli pogovori z bodočimi kandidati," je dodal Tajnikar.

Kadrovske menjave v vrhu bodo pri obeh dveh izvršnih direktorjih. Kdaj bodo, pa je odvisno od tega, kako bodo tekli pogovori z bodočimi kandidati.
Predsednik uprave Adria Airways Maks Tanjnikar

Prizemljitev pomeni stečaj
Slednji s strani bank nima nobene zahteve, da bi moral izpeljati kadrovske menjave, to je po njegovih besedah stvar notranje odločitve. Na današnji seji točke o kadrovskih menjavah po zagotovilih Tajnikarja ni. "Lahko pa jo uvrstimo, če bodo nekatere stvari do takrat dorečene. Lahko pa se to zgodi tudi čez vikend ali v ponedeljek," je še poudaril.

Mnenje ministrstva za promet, ki preverja finančno poročilo Adrie, naj bi bilo znano danes ali v ponedeljek. "Če Adria ostane brez licence za letenje, potem je na zemlji, gre v stečaj," je pojasnil Tajnikar.

Vsak dan razmišlja o odstopu
Trenutno dnevno potekajo razgovori z bankami. Največjo oviro pri zagotovitvi kratkoročnega posojila je NLB, kar je po Zajnikarjevih besedah nenavadno, glede na to, da je najbolj izpostavljena s svojimi krediti v Adrii. Ostale banke so pripravljene sodelovati.

Razlogov za ravnanje NLB Tajnikar ne pozna. "Moram priznati, da jih ne razumem. Mislim, da NLB pri tem dela zelo veliko škodo sebi in Adrii," meni in dodaja, da je lahko vsak sestanek korak naprej. A obenem opozoril, da gre pri zagotavljanju premostitvenega posojila zelo na tesno s časom. "Gre tako rekoč za ure in dneve."

Tajnikar je na vprašanje, ali razmišlja o svojem odstopu, odgovoril, da vsak dan. "Ampak imam načelo, da nisem podgana, ki zbeži z ladje, ki se potaplja. Poskušam ladjo vsaj rešiti. V tem trenutku delam vse. Če bi še jaz odstopil ali upravni odbor, potem pa res ne vem, kaj bi se zgodilo z Adrio," je še dejal Tajnikar.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.