Slovenija
34 ogledov

Greh je hud, odziv pa še hujši

Dušan Mramor Anže Petkovšek
Visokošolski sindikat Slovenije in Konfederacija sindikatov Slovenije Pergam finančnega ministra Dušana Mramorja ter ministrico za izobraževanje Majo Makovec Brenčič pozivata k odstopu.

Prepričana sta, da svojih funkcij zaradi afere z izplačili dodatkov za pripravljenost ne moreta več opravljati verodostojno. Pozivata k vračilu vsega denarja.

V obeh sindikatih po besedah predsednika Pergama Jakoba Počivavška Mramorju in Makovec Brenčičevi med drugim zamerijo njuna odziva na razkritje, da so nekatere fakultete ljubljanske univerze določenemu krogu zaposlenih nezakonito izplačevale dodatke za stalno pripravljenost. Kritično med drugim ocenjujejo Mramorjevo izjavo, da so sredstva, ki jih je ekonomska fakulteta pod njegovim vodstvom namenila za dodatek, privarčevali na drugih postavkah. "Takšno izplačevanje na drugih postavkah pomeni izplačevanje dodatka na račun študentov, kakovosti študija in na račun pravic ostalih zaposlenih," so zapisali v izjavi, ki so jo predstavili na današnji novinarski konferenci.

V posmeh vsem zaposlenim v javnem sektorju

Maja Makovec Brenčič | Avtor: Državni zbor Državni zbor
Makovec Brenčičevi med drugim zamerijo izjavo, da je dodatek skupaj z drugimi prejemala, ker se je morala odzivati na sporočila kolegov iz drugih časovnih pasov ter reševala "težke življenjske zgodbe študentov". "Tega enostavno ni mogoče razumeti in je v posmeh vsem tistim zaposlenim v javnem sektorju, ki so dejansko v stalni pripravljenosti," je dejal Počivavšek.
Kot neustrezen v obeh sindikatih ocenjujejo tudi odziv zdajšnje dekanje ekonomske fakultete Metke Tekavčič. Vodstvo univerze zato pozivajo, naj presodi, ali lahko Tekavčičeva s svojim zgledom še naprej vodi fakulteto.

Vrnejo naj celotni znesek

Predsedniku visokošolskega sindikata Marku Marinčiču se zdi "izraz nepopisne arogance", da namerava Mramor denar za zadnjih 10 mesecev prejemanja vračati na obroke. "Od teh posameznikov bi pričakoval, da vrnejo celoten znesek, lahko tudi v obliki donacije," je dejal. Namignil je, da naj bi se zaradi poročanja o omenjenih dodatkih pojavljali pritiski na posamezne novinarje, vendar konkretnih primerov ni želel navesti.

V obeh sindikatih so prepričani, da fakultete omenjenega dodatka ne bi smele izplačevati, prav tako da bi jih moral vodstvom fakultet odobriti rektor univerze. "Kolikor vemo, se to ni dogajalo," je dejal predsednik Sindikata Univerze v Ljubljani Gorazd Kovačič.

Kovačič je prepričan, da je afera posledica divje komercializacije, ki se dogaja v visokem šolstvu, glavni razlog pa je po njegovih besedah neustrezna razmejitev med rednim in izrednim študijem.

To je afera univerzitetne elite

Predsednica Sindikata Univerze v Mariboru Marija Javornik Krečič pa je poudarila, da afera z dodatki ni afera vseh zaposlenih na univerzi, "pač pa gre za univerzitetno elito ali kliko, ki s takšnim načinom dela škodo vsem ostalim". "Zato pričakujemo ustrezne posledice oziroma zaključke afere," je dejala.

Komentarjev 24
  • kocka55 20:19 11.januar 2016.

    BARABE univerzitetne elite. ALI boste tudi otroke naredili kriminalce,lepo jih učite KRASTI. TAKOJ morate vrniti naš davkoplačevalski denar z obresti vse za nazaj kar ste pokradli. Vsem je treba dati odpoved in za kazen naj gredo učiti v prvi razred. ...prikaži več. Otroci jih ne bodo razumeli in povedali jim bodo da so kradljivci. Ta politika pokvarjena od leve do desne MAFISKA imajo kupljene višje šole,od teh pokvarjencev , magistri, Dr,itd. Ni čudno da se to dogaja,Jankovič in še kdo je kupil sinu diplomo ,pa nič,sedaj so šele ugotovili da je ŽUPAN 10 % ,kot večina županov po Sloveniji,še več še zvodnik je postal in nič .Ta CMERER pa tako bolje da gre z vsemi barabami skupaj. Od Janša do Erjavca in Pahorja da se ta gnoj skida .UPOKOJENCI pa z 300 €,da jih ni sram. TOLIKO se imajo za šolane,o morali,etiki in poštenju ,pa TEMA Beeeeeeeeee

  • blueone 18:33 11.januar 2016.

    Če je prišlo do napake, naj odgovoren zato odgovarja in naj se vrne neupravičeno nakazan znesek + obresti.

  • h3o 18:30 11.januar 2016.

    a zato ste si janezu izmislilio zgodbico o patriji? da bo še pri SDS smrdelo? v tej levi vladi nenehno smrdi!