Slovenija
134 ogledov

Greznica, zlata jama

Čiščenje greznice. Shutterstock
Drago. En kubični meter ali pa deset, ni pomembno: v vsakem primeru plačate 150 evrov.

Kranj. “Za obvezno praznjenje greznice sem Komunali Kranj plačal 135 evrov. Izčrpali so dva kubična metra, kar je trajalo približno deset minut. Prijatelj, ki živi v starejši hiši v Šiški v Ljubljani, je za 1,3 kubičnega metra plačal 38 evrov. Razlika se mi ne zdi normalna,” nam je sporočil bralec iz okolice Kranja.

Vsega krivi števci

Podatke smo preverili tako pri Komunali Kranj kot pri podjetju Vodovod - Kanalizacija (Vo-Ka) v Ljubljani. Kranjska komunala za črpanje greznice računa “pavšal” 135 evrov za količine do deset kubičnih metrov, Vo-Ka pa nekaj več kot 33 evrov na kubični meter.

Kot so bralcu, ki je zahteval pojasnila, povedali na Komunali Kranj, takšna cena pri njih velja že vse od leta 2007. “Proučevali smo tudi možnost vgradnje števcev na cisterno, a ti žal za vakuumski pretok onesnažene vode niso zanesljivi oziroma niso zakonsko umerjeni, zato niso in ne morejo biti zakonska podlaga za obračun,” je pojasnila Klara Škrabec, predstavnica za odnose z javnostmi. Tako po njihovem mnenju način obračunavanja, kot ga uporablja Vo-Ka, nima zakonske osnove.

Po proučitvi drugih možnosti in posvetu z drugimi izvajalci v Sloveniji smo sklenili, da je obstoječi način obračunavanja najprimernejši,” so dodali v Komunali Kranj.

Tolažba: 2,80 na mesec

Kot nam je znano, lokalne skupnosti podelijo koncesijo za izvajanje javne
gospodarske službe na svojem območju izbranemu podjetju, cene storitev te
javne službe pa potrjuje občinski svet. Zato nastajajo velike razlike med
posameznimi občinami, gospodinjski odjemalci pa ne morejo sami izbrati
drugega izvajalca,” so povedali pri Zvezi potrošnikov Slovenije. Bralec iz Kranja tako ne more naročiti storitve praznjenja greznice pri Vo-Ki, če bi ugotovil, da se mu to kljub oddaljenosti izplača, kar so potrdili tudi v Vo-Ki.

Na Komunali Kranj pa so dejali, da znesek 135 evrov resda ni nizek, a je čiščenje obvezno le na štiri leta, kar je 2,80 evra na mesec.

Popust za težavne

Letno. Uporabnikom, ki imajo težave z greznico in jo morajo zato prazniti vsako leto, Komunala Kranj ponuja popust in to storitev opravi za 90 evrov.

Pozor. Če uporabnik omogoči črpanje v rednem terminskem načrtu, ki ga določi komunala, je cena 135 evrov. Individualno praznjenje znaša 150 evrov.

Komentarjev 1
  • struna 10:30 07.avgust 2011.

    Malce pozno za komentar,a vseeno naj povem,da je ta cena za čiščenje greznice zelo nizka v primerjavi s čiščenjem greznic v Tržiču,kjer je cena za 1m3 = 65eur,torej za povprečno družinsko hišo z 8m3 veliko greznico je ta strošek ogromen ...prikaži več 544eur.Najbolj pri tem pa moti to,da ne moreš naročiti odvoz oz.čiščenje nikjer drugje kot samo pri komunali Tržič!