Slovenija
334 ogledov

Grilomentary navdušil Cankarjev dom

grilomentary, marko grilc film, snemanje, bordanje
1/19
Žurnal24 main
Deskar na snegu Marko Grilc - v tujini izredno cenjen, v Sloveniji žal deležen manjše pozornosti - je sinoči navdušil Linhartovo dvorano s svojim dokumentarcem Grilomentary.

Marko Grilc ni le uspešen snowboarder, zna tudi plesati in peti v stilu J. Lo: "I'm still, I'm still Grilo from the block." - vsaj tako bi lahko rekli po včerajšnji premieri njegovega dokumentarnega filma. Grilomentary je definitivno film, vreden ogleda, saj združuje vse, česar si (mladi) želijo: zabavo, prikaz fantastičnih kadrov s področja ekstremnega športa, humor...Zato ni presenetljivo, da so karte za Linhartovo dvorano pošle rekordno hitro, Cankarjev dom pa so sinoči preplavili ljubitelji snowboarda in snega.

Posnetki s snemanja in z včerajšnje premiere: oglejte si FOTOGALERIJO.

Naš deskar na snegu se je z ekipo Red Bulla odločil na filmska platna spraviti povzetek svoje življenjske poti. Dobre pol ure dolg film na zabaven in preprost način prikaže življenje 27-letnika, ki je lani zmagal na najprestižnejšem tekmovanju v deskanju na snegu. Nič ne ostane skrito, prostodušno prizna, da pri vsem skupaj ne gre le za odrekanje v sklopu vrhunskega športa, temveč tudi za nore žurke, družbo lepih deklet,...

Grilc je sicer lani poleg omenjene zmage dosegel še en izjemen uspeh- z motornimi sanmni. Na Rogli je namreč s svojo ekipo zgradil največjo skakalnico pri nas in izpolnil svojo veliko željo- s sanmi skočil čez
Kanadčana Rossa Mercerja (video posnetek si lahko ogledate tukaj).

Mnogočemu sem se moral v svojem življenju odreči, da sem danes na tem mestu in ta film je vrhunec moje kariere.
Marko Grilc

Nedvomno je pomembna dodatna vrednost filma preprostost, ki jo izžareva Grilc. Ljudje imajo radi posameznike, ki jim uspe, pa še vedno ostanejo to, kar so bili prej. Ki še vedno po tekmi najprej pokličejo domov in vprašajo starše, ali so gledali tekmo- poleg tega ne pozabijo niti na prijatelje iz otroških let. Ki po koncu filma na oder povabijo mamo in očeta ter se jima pred vsemi zahvalijo za vso podporo.


Poleg tega Grilc točno ve, kaj hoče in do ciljev se povzpenja na zabaven način. Kot pravi sam: uspešen športnik je ob doseganju rezultatov lahko najbolj srečen, ob neuspehih pa na drugi strani najbolj depresiven. Zato se sam poskuša čim bolj zabavati, saj ve, da bo tako dosegel še boljše rezultate.

Prihodnost je v bordanju
V dokumentarcu tudi ni skop s kritikami do medijev oziroma televizijskih postaj, ki da prenašajo denimo alpsko smučanje in smučarske skoke, manjka pa jim posluha za prenos športa, ki dejansko pritegne mladino. Prihodnost je v bordanju, meni Grilc. In sodeč po bučnem aplavzu, ki si ga je prislužil na včerajšnji premieri, lahko sklenemo, da bi si številni mladi in malo manj mladi res bolj želeli gledati virtuoze na bordu kot pa alpske smučarje, ki na tekmah svetovnega pokala odstopajo drug za drugim ter si delajo blamažo.


Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.