Slovenija
28 ogledov

Grims: upam, da Slovenija ne bo predpražnik za vso Evropo

Slovenija 20.05.2013, Branko Grims, seja odbora DZ za pravosodje, na kateri so o Saša Despot
Člani odbora DZ za obrambo ter komisije za nadzor varnostnih služb bodo odločali o predlogu odbora, da vlada začne s postavljanjem ograje na meji s Hrvaško, je po zaprtem delu seje povedal predsednik odbora za obrambo Žan Mahnič.

"Glede na to, da ta hip proti Sloveniji koraka okoli 380.000 pribežnikov, govoriti o tem, da ima vlada kaj pod nadzorom, meji na slab humor," je v izjavi novinarjem po zaprtem delu seje odbora ter komisije DZ za nadzor varnostnih in obveščevalnih služb dejal Grims.

Vladi je po njegovem mnenju uspelo iz Slovenije narediti ozko grlo prehoda za celotno Evropo, upa pa, da ne bo prišlo do tega, da bo postala še predpražnik za vso Evropo. Dokler gre razprava v smer, kako odpirati dodatne koridorje in pospeševati prehod, je to po Grimsovem mnenju popolnoma varnostno in ekonomsko zgrešeno. Pač pa bi morala razprava v smer, kako učinkovito zaščititi meje, jih ustrezno zapreti in zavarovati, je prepričan.

Če se bo stanje nadaljevalo, bo namreč po Grimsovih ocenah položaj postal izjemno težko obvladljiv. Spomnil je, da begunce priganja vreme ter dejstvo, da se bodo meje vse bolj zapirale. Ne glede na to, da Avstrija govori, da je le za nekaj metrov podaljšala ograjo na enem mejnem prehodu, se pripravlja na resno gradnjo ograje po celem severnem delu, predore pa lahko zaprejo kadarkoli želijo, opozarja Grims.

Tako je za Slovenijo po njegovem mnenju edina dilema, kje bo bodoča schengenska meja: na naši južni ali severni meji, v tem primeru pa "mi za predpražnik Evrope na Balkanu".

Mahnič: migrantski val se verjetno ne bo ustavil

Predsednik odbora za obrambo Žan Mahnič je v izjavi novinarjem glede na razpravo na zaprtem delu seje ocenil, da se migrantski val verjetno ne bo ustavil. Aktivirajo se tudi posamezniki iz Afrike in bo ta val lahko prišel še od tam.

Zaznavajo tudi, da po novem prihajajo nižji sloji prebežnikov, pa tudi, da obstaja možnost težav zaradi širjenja nalezljivih bolezni. Trenutno pristojne službe zadevo še obvladujejo, kar so argumentirale tako, da se begunci ne sprehajajo po celi državi, je Mahnič povzel ugotovitve z odbora.

Vendar po njegovih besedah niso dobili odgovora na vprašanje glede razlike v številu migrantov, ki vstopijo in odidejo iz države.

Vlada sicer zagotavlja, da je pripravljena na črne scenarije, a po Mahničevih besedah kljub zagotovilom vlade še niso prešli od besed k dejanjem. Zato sta z Grimsom tudi predlagala sklep, o katerem bodo glasovali v javnem delu seje, ki pravkar poteka, da odbor predlaga vladi, da začne s postavljanjem ograje na meji s Hrvaško.

Mahnič je spomnil še na razklanost v avstrijski politiki glede postavitve ograje na njihovi meji. Po njegovi oceni ograja bo, odgovoriti si moramo le na vprašanje, na kateri strani ograje bo Slovenija. "Ali bo ograja med Avstrijo in Slovenijo ali med Slovenijo in Hrvaško. Upam, da bo drugi scenarij," je dodal Mahnič.

Ograjo se lahko postavi v dveh tednih

Po njegovih besedah so mu predstavniki Slovenske vojske pojasnili, da bi lahko - če bi angažirali vso vojsko, policijo in gradbena podjetja - na 670 kilometrih meje ograjo postavili v dveh tednih. Mahnič poudarja, da gre za ograjo po zeleni meji, z namenom koncentracije vstopa migrantov. Nihče si namreč ne želi, da bi bili begunci oz. migranti razpršeni po vsej Sloveniji in ne bi vedeli, kje so, je še dejal.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 7
  • encijan 17:29 31.oktober 2015.

    Še nisi med prostovoljci na meji "humanist" ?!????

  • Avatar praufo
    praufo 08:30 31.oktober 2015.

    Grims ima še kako prav. Vsi, ki tako vztrajate pri tem kako je tem folku treba pomagat, boste te stališča kmalu spremenili, ko boste ugotovili, da ste še kako v zmoti. Vlada, se bo morala zadolžiti za pokrivanje stroškov, ki ...prikaži več so nastali, da o varnostnih razmerar niti ne govorimo. Se pravi, zadolžiš se, da lahko nekomu pomagaš. Lahko kdo razloži to logiko? V koliko je ne more, predlagam, da iz lastnega družinskega proračuna nameni sredstva za begunce. Naj jih nastani, namesto, da so pod šotori, naj za njim čisti, naj jih hrani, itd. Vse za pomoč, pa makar cr***m.

  • blueone 17:44 30.oktober 2015.

    Če je to res, se podpišem.