Slovenija
10 ogledov

Grims: Za izbrisane vsaj pol milijarde

Slovenija 20.05.2013, Branko Grims, seja odbora DZ za pravosodje, na kateri so o Saša Despot
Po zakonu o odškodninah za izbrisane bomo za odškodnine slednjim morali plačati okoli pol milijarde evrov, če pa se uresničijo nekatere želje, da višine odškodnin v sodnih postopkih ne bi omejili, celo več kot milijardo evrov, je na novinarski konferenci poslanske skupine SDS dejal Branko Grims.

Po Grimsovih besedah bi morala država po predlaganem zakonu izbrisanim izplačati za okoli 130 milijonov evrov pavšalov (50 evrov za vsak mesec izbrisa). Ker pa zakon omogoča, da lahko izbrisani, če se ne strinja s pavšalom, državo toži in izterja trikrat višji znesek, bi bil lahko po oceni poslanca skupni znesek za odškodnine precej višji. Lahko bi dosegel več kot pol milijarde evrov ob dejstvu, da zakon dobesedno napeljuje na tožbe, in dejstvu, da bo država morala plačati vse sodne stroške, pravi.

Ta znesek bi se lahko po njegovih besedah še povišal, če bi se v nadaljnjem postopku sprejemanja zakona, ki je v torek prestal drugo obravnavo pred matičnim odborom, ali med katerim od sodnih postopkov iz zakona črtala določba, ki omejuje najvišjo mogočo odškodnino, doseženo pred sodiščem. Tedaj bi nas odškodnine stale več kot milijardo evrov. "To pa je več, kot sem sam kadarkoli napovedoval," je dejal poslanec.

Ker je levica zavračala dogovore

Opozoril je, da se vse to ne bi dogajalo, če ne bi levica zadnja leta zavračala kakršnekoli dogovore o ureditvi tega vprašanja. "Tako pa smo zdaj v položaju, ko s predlaganimi rešitvami ni zadovoljen nihče. Niso zadovoljni tako imenovani izbrisani, niso zadovoljni davkoplačevalci, za tiste, ki so se borili za samostojno državo, pa je celotno dogajanje tako ali tako velika žalitev," je dejal.

Dodal je, da je levica ves čas zavajala javnost z izjavami, da odškodnin ne bo. Sam pa da je ob tem vseskozi opozarjal, da odškodnine bodo in da se bodo na koncu pogovarjali le še o tem, kako visoke bodo. "In točno to se je v torek dogajalo na odboru DZ, kjer se je vse sprevrglo le še v licitacijo o višini odškodnin," je dejal.

Komentarjev 9
  • privat 08:02 20.november 2013.

    to je tud res...samo naj plačajo vsaj 5000€ na mesec...kje je pravica za piškavih 50 € na mesec??

  • feferon 11:28 07.november 2013.

    Naj Janša plača, saj je njegovo maslo...

  • mph 17:17 06.november 2013.

    Sicer že v fris, geste, ... deluje kot propagandni minister enega malarja ... v prejšnjem stoletju.