Slovenija
9 ogledov

Gripa bo požrla milijone

Gorenje Žurnal24 main
Nova gripa. Stroški gredo v milijone škatlic protivirusnih zdravil. Posledice. BDP zaradi nove gripe nižji za od 60 do 72 milijonov evrov.

Stroški zaradi nove gripe bodo za Slovenijo znašali okoli 303 milijone evrov. S tem bi lahko kupili skoraj 68 milijonov škatlic aspirina, 69 milijonov škatlic lekadola ali 71 milijonov škatlic dalerona; vsa tri zdravila z dodatkom C-vitamina in po deset kosov v škatlici.

1. Gorenje. Rezervnega načrta za primer pandemije nove gripe nimajo. Ocenjujejo, da bi jim s prerazporeditvami in dodatnimi obremenitvami delavcev v krajšem obdobju uspelo pokriti izgubo 15 odstotkov obolelih. Če bi jih zbolelo več kot 20 odstotkov, bi morda morali celo ustaviti posamezno proizvodno linijo.
2. Volksbank.
Izdelali so načrt – prerazporedili bi zaposlene.
3. Fructal.
Ponujajo brezplačno cepljenje, pripravljeni so tudi za primer večje odsotnosti, in sicer z nadomeščanjem in prilagodljivostjo zaposlenih.
4. Vzajemna.
Zaposlenim ponujajo brezplačno cepljenje.
5. Aerodrom Ljubljana.
Imajo pripravljen načrt s prednostnimi nalogami, dodatnimi delovnimi skupinami in delom od doma. Cepljenje zaposlenih je brezplačno.
6. Simobil.
Pripravili so načrt v primeru pandemije, predvideli so tudi nadomeščanje in delo od doma.
7. Pivovarna Laško.
Nudijo brezplačno cepljenje, so pa v pripravi na novo sezono in proizvodnja ni polno obremenjena.
8. Pošta Slovenije. Imajo pripravljen načrt, da bodo lahko kljub večji odsotnosti nemoteno izvajali univerzalne poštne storitve.

Primerjavo smo naredili s tremi najbolj priljubljenimi zdravili za domače zdravljenje gripe.

Podjetja z izgubami
Stroški podjetij zaradi gripe bi lahko znašali do 285 milijonov evrov. Epidemiologi napovedujejo, da bi za novo gripo lahko zbolelo med 25 in 30 odstotkov prebivalstva, doma pa bodo bolniki ležali okoli sedem delovnih dni.

Če bo tako, bo na bolniški med 191 in 229 tisoč ljudi. Stroški delodajalcev za bolniške in nadomestno delovno silo bodo znašali od 123 do 285 milijonov evrov.

Prvi znesek pod predpostavko, da zboli četrtina in namesto njih delajo študenti; drugi pa, da zboli 30 odstotkov zaposlenih in delo v nadurah opravijo njihovi sodelavci.

Pri izračunu smo upoštevali povprečno bruto plačo 1.433,93 evra na mesec in urno postavko študentskega dela v višini štirih evrov.

Država je za 800 tisoč odmerkov cepiva proti novi gripi odštela 12 milijonov evrov. V bolnišnicah bodo zaradi nove gripe porabili približno dva milijona evrov, v zdravstvenih domovih bodo najverjetneje zaradi nove gripe porabili dodatne štiri milijone.

Med stroške so všteta denimo zaščitna sredstva (maske, rokavice), stroški obpredmetnega drobnega inventarja (regulatorji tlaka) in investicije v objekte (ločeni vhodi).

Brez nadomeščanja
Naši zelo posplošeni izračuni pa kažejo, da bi lahko bil bruto domači proizvod (BDP) na letni ravni nižji za od 60 od 72 milijonov evrov, kar je do 0,8 odstotne točke ob predpostavki, da delodajalci tega izpada odsotnosti z dela ne bi nadomeščali z nadurami ali študentskim delom in bi imeli naročil toliko, da bi bile njihove proizvodne zmogljivosti polno zasedene, kar pa zaradi krize prihodnje leto še ni pričakovati.

Na uradu za makroekonomske analize in razvoj po naših neuradnih podatkih izračunov vpliva gripe na morebiten dodaten padec BDP za zdaj nimajo, saj urad od vlade ali ministrstva za zdravje prošnje za tako oceno še ni prejel.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.